Reparasjonsmørtel og betongreparasjon

 • Mange ganger kan man faktisk reparere en skade, noe som innebærer oppbygging, utfylling og avretting av skader. Skal du f.eks reparere murpuss, reparere sprekker i betonggulv eller reparere betongtrapp? Her finner du mørtel til reparasjon av så vel puss og betong som murverk og lettbetong. Uansett om det dreier seg om en sprekk eller et hull, er valget av produkt i forbindelse med en reparasjon like viktig som selve utførelsen. Hos oss finner du også produkter for betongreparasjon som tåler tøffe miljøer, både innen- og utendørs.

 • Hvilket reparasjonsmørtel skal jeg velge?

  Reparasjon av puss gjøres med våre forskjellige pussmørtel

  Det sterkeste pussjiktet skal alltid påføres innerst, og det svakere sjiktet lenger ut. Det er altså svært viktig å finne ut hva det eksisterende underlaget består av. Slik kan du finne ut av det:

  • Er huset pusset før 1950, er det svært trolig en ren kalkpuss. Velg en kalkmørtel, se og les mer om vårt sortiment av kalkmørtel.
  • Hvis pussen ikke er en kalkpuss, er det trolig en kalksementpuss. Kalksementpussen har en hvitgrå farge, til forskjell fra kalkpuss som er nesten hvit. Velg et gips som passer til formålet, se vårt sortiment av pussmørtel.
  • En gammel kalkpuss er svært porøs og smuldrer lett opp mellom fingrene. En kalksementpuss inneholder sement og er dermed hardere. Velg en kalkmørtel, se og les mer om vårt sortiment av kalkmørtel.

  Les gjerne mer om hva du skal tenke på når du pusser i vår guide "Hjelp med pussing".

  Enklere reparasjon av betong

  Mindre skader som støpeblærer, forskalingshull, forskalingsforskyvninger, osv. repareres lettest med Bemix Betongsparkel eller Finpuss. Knuste fliser og andre mindre skader repareres lettest med Byggsparkel VeggVeggsparkel ECO (innendørs) alternativt Finja Hemmafix (utendørs/innendørs). Behandle med Bemix Korroheft på forhånd for optimalt vedheft.

  Reparere betong – store skader

  Større skader, f.eks reparasjon av betonggulv og reparasjon av store sprekker i betong, repareres enklest ved å forskale opp rundt skaden og støpe med f.eks. Anleggsbetong Grov. Støp ut ca. 5 mm høyere (gjelder både vegg og gulv) enn den omgivende overflaten, slik at skaden blir helt utfylt. Riv av overflaten til riktig høyde før betongen har herdet. Behandle med Bemix Korroheft på forhånd for optimal vedheft.

  Reparasjon av murverk

  Dypere skader innendørs, f.eks. på tegl, lettklinker, lettbetong og betonghullstein, repareres enklest med Byggsparkel VeggVeggsparkel ECO eller Finja Hemmafix.

  En pusset vegg grunnes med Grunningsmørtel og bygges opp i pussjiktet med en kalksementmørtel, f.eks. Puss- & Murmørtel KC 50/50.

  Porebetong

  Ved all reparasjon på porebetong må produsentens anbefalinger følges. Som regel betyr det at det skal brukes en lavalkalisk mørtel. Finja leverer mørtel til reparasjon av ulike typer som tilfredsstiller dette kravet.

  Vanskeligere reparasjon av betong

  Ved reparasjon av betong i stall, garasje, murer, trapper, balkonger samt i miljøer som utsettes for salt og frost, kreves det produkter med høy ytelse. Finja har et komplett sortiment for betongreparasjon som tåler de tøffeste miljøene.

  Grönare alternativ vid lagning

  For deg som er ute etter et reparasjonsprodukt med lavere klimaavtrykk er tilgjengelig Veggsparkel ECO, et karbondioksidredusert fyllstoff for innendørs bruk. Produktet minner om Byggsparkel Vegg men har grønnere egenskaper og et CO2e-utslipp som er hele 17 prosent lavere.

  Veggsparkel ECO er en del av vår grønne ECO-linje og er dermed et av våre klimapositive byggeprodukter med et generelt positivt klimaavtrykk. Dette oppnås dels gjennom omfattende innsats der vi reduserer egne utslipp så langt det lar seg gjøre, og dels gjennom klimakompensasjon via et sertifisert energiprosjekt i Brasil verifisert etter Gold Standard.

  Les mer om våre klimapositive byggeprodukter

 • Film – Hjelp til reparasjon


 •  

 • Reparere betong


 • Reparere betongtrapp – En støpt betongtrapp er for eksempel svært slitesterk, men hvis det skulle oppstå en sprekk, har vi en rekke ulike reparasjonsmørtler som egner seg til dette.

  Reparasjon av sprekker i betong – Sprukket betong øker faren for tidlige skader, da det kan trenge vann inn i konstruksjonen og påskynde nedbrytingen f.eks. som en følge av frostsprenging. Det er derfor viktig å oppdage skader i tide og sørge for å reparere dem.

  Mindre skader på betong, som utslåtte fliser, kan ofte fikses med et reparasjonsprodukt, mens større skader enklest kan repareres ved å forskale opp rundt skaden og støpe med en hensiktsmessig reparasjonsbetong. I begge tilfeller bør man forhåndsbehandle området for å oppnå optimalt vedheft.

 • sprekk i betong

 • Reparere betongtrappe


 • Sprekker i betongtrapper forårsakes iblant av setninger og bevegelser. Da er det vanskelig å få reparasjonen til å holde. Men vi har fortsatt noen tips til hvordan du kan fikse betongtrappen din.

  Tips – Reparere betongtrappe

 • Reparere betongtrappe

 • Reparere betonggulv


 • Skal du reparere garasjegulv eller reparere sprekker i andre typer betonggulv? Her er en veiledning for hvordan du gjør dette steg for steg:

  1. Hugg opp hullet til en dybde på minst 25 mm eller ned til underbetongen.
  2. Børst inn bunn og kanter med Bemix Korroheft.
  3. Bruk Anleggsbetong Fin til støping.
  4. Fyll hullet med 5 mm ekstra betong i høyden. Bruk remser for å måle. Fjern remsene etter 1–2 timer og slett overflaten med stålbrett eller et glattebrett.
  5. Vann og dekk med plastfolie.

   

 • Laga sprickor i betonggolv – Laga garagegolv

 • Dokumenter