Reportasje – Sommerhus i Österlen
Kampanje! 15% rabatt på murblokk, murmørtel og mørtelkasse. Se våre kampanjer!

Murat og pusset steinhus med drømmeutsikt

 • I hjertet av Österlen bygger paret Susanne og Per Marklund et steinhus med utsikt over vakre Hanöbukten. Den værutsatte beliggenheten, på en høyde ved havet, stiller krav til holdbare og bærekraftige byggematerialer. At det skulle bli et mur- og pusset hus var derfor et naturlig valg for paret allerede i planleggingsstadiet.

  Tanker og ideer har blitt kastet frem og tilbake med hensyn til tomt og beliggenhet, for deretter å bli overlevert til en arkitekt som fullførte husdrømmen med verdifulle tips og materialvalg. Blant annet ble de opprinnelige ideene supplert med ekstra takhøyde over spiseplassen og et takvindu med utsikt over havet.

 • Holdbare materialer med god energiverdi


 • De samme personene som ga råd om tomten, var også bestemte på at et mur- og pusset steinhus er å foretrekke med tanke på vær og vind på Österlen. Dette er delvis på grunn av robusthet og holdbarhet over tid med så lite vedlikehold som mulig, og delvis på grunn av den gode isolasjonen. Et holdbart hus, hvor kunden også kan sette sitt preg på planløsningen, ble dermed tidlig et bevisst valg.

  Susanne og Per startet arbeidet med å tegne huset sitt selv samtidig som de lette etter en leverandør som kunne møte kravene og behovene som eksisterte. For å få drømmen oppfylt, henvendte paret seg til AChoice, en husprodusent som er helt dedikert til steinhus.

  – Med leverandørens digitale verktøy og plantegninger kunne vi se hvordan vi ønsket å ha huset vårt. Etter å ha tegnet huset selv kopierte vi det inn i verktøyet. At det også tilfeldigvis var ett av de billigere husene vi så på, var selvfølgelig en hyggelig bonus, sier Per Marklund.

 • Bygningsarbeidere sager Finjas Isolerblokk Exakt

 • Bygningsarbeidere murer Finjas Isolerblokk Exakt

 • Et mur- og pusset hus har mange fordeler, og med Finjas Isolerblokk Exakt, med en isolert kjerne, blir husets energiverdi ekstra god. Ved valg av Isolerblokk Exakt 400 mm får veggen for eksempel en U-verdi under 0,14, avhengig av faktorer som for eksempel vindusstørrelse.

  – Som spesialister på steinhus fikk vi oppdraget. Vi valgte mursystemet Exakt fra Finja som oppfyller de kriteriene vi selv tror på, men fremfor alt de kriteriene våre småhuskunder etterspør i dag og i fremtiden. Mursystemet er innovativt, lett å jobbe med og oppfyller høye krav til energieffektivitet, sier Håkan Liljegren, administrerende direktør i Achoice. Med det fleksible og bærekraftige byggesystemet samt miljøvennlige materialer gir vi kundene våre muligheten til å bygge og bo i et skreddersydd steinhus. Både fasaden og innsiden er oppført med produkter fra Finja, avslutter Håkan Liljegren.

 • Finja følger byggeprosessen 


 • Når Finja besøker byggeplassen, er det lett å forstå hvorfor paret valgte stedet. Fra det høyt beliggende huset ser man ut over enger, golfbaner, fruktavlinger og hav.

  Ved det første besøket er muringen i full gang. Tømrerne legger på blokk etter blokk. Mursystemet Exakt er enkelt å bygge med, og arbeidet går i rasende tempo. Syv uker senere er huset tett og pusses med Finja Grovpuss KC 50/50.

  Finja Betong ønsker Per og Susanne lykke til i det nye huset sitt og håper å få komme på besøk når alt er klart.

 • Modell av hvordan steinhuset vil se ut.

  Modell av hvordan steinhuset vil se ut.

 • Vakker utsikt over jorder og enger.

  Vakker utsikt over jorder og enger.

 • Tips fra husleverandøren AChoice for deg som vurderer å bygge 


  • Hold oversikt over tomteforholdene. Er det for eksempel behov for en geoteknisk undersøkelse for å få en ide om eventuelle masser som må fjernes eller tilføres?
  • Forsikre deg om at tomten er klar for bygging når du skal begynne. Ta kontakt med vann og avløp (VA), kommunen osv. slik at du vet hva som kreves for tilkoblinger til tomten.
  • Møt gjerne arkitekten på tomten. Lytt og brainstorm sammen om plasseringen og husdrømmene dine. Tenk på hvordan du beveger deg i ditt nåværende hjem, og ta det med deg inn i ditt nye hus. Funksjon er minst like viktig som form. Kan du unngå døde områder eller korridorer, kan huset bli mindre og billigere?
  • Gå gjennom budsjettet ditt for både tomt, hus og eventuelle tilvalg. Hvor mange egne valg vil dere gjøre? Hvilke valg er ekstra viktige? Beregn driftskostnadene for huset like mye som byggekostnadene, da det utgjør en stor forskjell i livssykluskostnadene for huset ditt.
  • Hvordan vil dere bo? Ønsker dere et enkelt og vedlikeholdsfritt hus, eller løsninger og fasader som krever både tid og vedlikehold?
  • Husk at byggeprosessen vanligvis tar lengre tid enn man først antar. Det kan dukke opp hindringer og beslutninger underveis som får tiden til å fly av sted.
  • Vær godt forberedt og prøv å ha gjennomtenkt så mye av valgene og beslutningene dine før du starter.
 • Fakta


Produkter