Støp fine heller av betong

Skap en vakker og slitesterk overflate som både er lett å vedlikeholde og som holder lenge. Du bygger den selv og kan enkelt tilpasse form og størrelse til akkurat din hage eller uteplass. De store dekkflisene og de få fogene gir en spesiell og romslig følelse, samtidig som at det er mindre muligheter for at ugress får trengt seg frem.

DIY-beskrivelse

Tips: Med vår mengdeberegner for fugesand kan du beregne forbruket av fuging ved flislegging av dine nye heller.

Vi vil også anbefale Finjas ugresshemmende fugesand, som er laget av knust resirkulert betong hvis alkalitet gjør det vanskelig for ugress å begynne å spire.

kr 658,60 kr 823,25

Obs, vennligst noter at prisen er for Finjas produkter, og at en del av produktene som trengs til prosjektet må kjøpes fra byggevareforhandler.

Materialer - Produkter uten bilde i listen leveres ikke av Finja, og må kjøpes hos en byggevareforhandler.

Verktøy - (Verktøy uten bilde leveres ikke av Finja, og må kjøpes hos en byggevareforhandler.)

Følgende produkter er ikke inkludert i vårt sortiment og må kjøpes hos en byggevareforhandler.

Forbered underlaget

Mål og marker det området der støpningen av betongplater skal skje, og legg til ca 200 mm rundt. Dersom platene bare er beregnet til å skulle gås på graver du ca 250 mm dypt og tar bort all eventuell matjord. Grav dypere dersom det behøves for å få vekk all matjord og annet materiale med dårlig drenering.

Legg en fiberduk i bunnen av hele gropen og marker ytterkanten på overflatens slutthøyde med mursnor. Den ferdige overflaten skal helle mer enn 1:50 mm for at vann skal kunne renne av.

Fyll med drenerende bærelager av subbus opp til 100 mm under slutthøyden. Komprimer massen vel med hoppetusse. Legg på 30 mm med settesand og pakk godt sammen. Overflaten skal ligge 70 mm under slutthøyden.

Bygg formen

Bygg rammeverket av virke 22 x 73 mm og legg de uhøvlede sidene mot betongen. Skru skrått ovenfra, bortsett fra i den ytterste enden. Der kan du skru fra formens utside.

Begynn med å legge ut en ytterplanke like lang som hele flisleggingsflaten og skru fast tverrliggende planker. Plasser deretter kiler mellom de tverrgående plankene for å lage stilfulle foger som skiller dekkflisene fra hverandre.

Legg ut neste langsgående planke og skru den fast i de tverrgående plankene med skråstilte skruer. Husk på at skruene må være helt innfelte, forbor ved behov. Dekk skruehodene med maskeringsteip for å unngå at sporene fylles med betong.

Fest enda en langsgående planke, denne gangen ved hjelp av tvinger. Husk å legge inn kiler også her. Skru deretter fast neste omgang med tverrgående plank med skråstilte skruer. Fortsett på samme vis til hele formen er bygd. Pass på at plankene ligger rett og i høyde med mursnoren.

Kontroller med vater og juster ved behov.

Støp

Forvann formen grundig før støpning. Bland Finja Grovbetong etter anvisning på sekken og fyll den første ruten. Plukk vekk tvinger som er i veien. Pakk og vibrer betongen, helst med stavvibrator. Plasser armeringsnett i midten av ruten og trykk det 20-30 mm ned. Dra av betongen med en retteskive og jevn ut overflaten med pussebrett og deretter glattesverd. Gjenta til hele formen er fylt.

Etter støpning skal betongoverflaten dekkes med plast i en uke og ettervannes flere ganger. Først når betongen er herdet er det på tide å ta bort formen. Skru ut alle skruer og ta bort alle kiler. Løsne og løft bort plankene.

Sand

Legg ut rikelig med fogesand og fei den ned i fogene. La et tynt lag sand bli liggende på dekkflisene i en til to uker, ettersom denne gradvis vil trekkes ned i fogene når overflaten brukes. Fyll på med fogsand en gang i blant.

Fylte foger beskytter kantene på platene og hindrer dessuten ugress.

Dette trengs:

Dekke 1000 x 1000 mm

Hva inspirerer deg?

Størrelsen på dekkflisene kan varieres og det går utmerket å lage spennende mønstre. Ved å bygge formen av tykkere masonitt kan du til og med skape kurvede linjer.

Ta gjerne et bilde og send det til Finja, info@finja.se, for å få verket ditt publisert på hjemmesiden.

Tips!

Dersom overflaten skal tåle stor belastning, som for eksempel en bil, kreves en dybde på ca 350 mm. El- og telekabler ligger som oftest på 400-700 mm dybde, så være forsiktig!

Tips!

Husk på at alle skruer må plasseres slik at de kan dra ut når dekkplatene er støpte.

Tips!

For et mykere inntrykk erstatte grus med Finja Fugesand.

Tips!

Dekk skruehodene med maskeringsteip for å unngå at sporene fylles med betong.