Orangeri

Mura og puss et vakkert orangeri som transporterer deg til duften av Middelhavet og dens planter. Din oase i hverdagen. En murt struktur er solid og gir en jevn og behagelig temperatur gjennom
døgnet. Den skaper forhold for å dyrke og overvintre planter som er vant til varme forhold. Utendørssesongen forlenges med hyggelige kaffepauser om våren og rolige pauser under vinrankene om høsten. Ikke overraskende med en bok eller kryssord i hånden. La drømmen gå i oppfyllelse og kom i gang med et orangeri for dyrking, egentid og sosialt samvær.

La deg gjerne inspirere av Finjas gjør-det-selv-beskrivelse. Orangeriet er på 54 m² (9x6 meter).

DIY-beskrivelse

kr 78 656,50

Obs, vennligst noter at prisen er for Finjas produkter, og at en del av produktene som trengs til prosjektet må kjøpes fra byggevareforhandler.

Materialer - Produkter uten bilde i listen leveres ikke av Finja, og må kjøpes hos en byggevareforhandler.

Følgende produkter er ikke inkludert i vårt sortiment og må kjøpes hos en byggevareforhandler.

Forberedelser

1. Mål ut hvor orangeriet skal bygges. Bruk hjelp av murersnor for å enklere få både utgravning og oppbygging i rette vinkler. Grave ut 30 cm jord og fyll deretter på med 20 cm pukk.

2. Bygg en støpeform for betongen som skal bli bunnplate. Tenk på at den vil bli utsatt for stor belastning, så bygg solid. Jevn ut pukken med en lang rettelist og komprimer med en vibrasjonsplate.

Støpning

3.
Legg på 10 cm tykkelse med isoporplater og dekk overflaten med armeringsnett. For å få riktig avstand og holde armeringsnettet på plass, bruk armeringsdistanser. Vi anbefaler å bestille leveranse av ferdigblandet betong, i dette tilfellet rundt 5 kubikkmeter. Jevn ut etter hvert som betongen pumpes ut, og bruk en vibrasjonstav for å fjerne luftbobler. La betongen stivne fra morgen til sen ettermiddag slik at den stivner tilstrekkelig for å jevne den ytterligere med en betongglatter/slipstål.

Muring

4. La betongen herde i noen dager og ettervann ved behov. Mure fast det første laget med murstein ved hjelp av Finja Murmørtel M 2,5, sørg for å forlate plass til dører. Andre rad starter med å legge mursteinene i forband for å oppnå best mulig styrke. Bruk gummiklubbe, vinkeljern og vater. Armer etter instruksjonene på finja.no.

5. Marker ut vindusområder og kapp til passende biter med en vinkelsliper.

6. Over dører og vinduer brukes Finja Overligger, med opplagslengde på minst 250 mm på hver side.

7. Siste skiftet mures med Finja U-blokk som deretter fylles med Finja Tørrbetong B30.

Tak

8. Før pussing er det tid for å legge taket. Begynn med å kontakte en konstruktør eller annen fagkyndig for å sikre at taket blir holdbart og robust. Det kan være nødvendig å tilpasse denne beskrivelsen for å få et tak som passer til ditt orangeri.

Pussning

9. Hvis vinduer og dører er på plass, dekk dem med plast før pussing. Dette sparer mange timer med etterarbeid.

10. Grunn fasaden med Finja Grunningsmørtel A. Dette gir bedre heft for pussmørtelen og reduserer risikoen for at murfugene blir synlige. I tillegg forbedres kvaliteten på utmurtingslaget.

11. Forbered pussingen ved å feste pussnettet med Finja Nettfeste. Ved å bruke nettfestet reduseres risikoen for sprekkdannelse. Det hjelper også med å sikre tilstrekkelig tykkelse på pussen. For beste resultat og for å unngå sprekkdannelse, fest et ekstra lag av pussnett diagonalt over alle hjørner ved dører og vinduer.

12. Bruk planker for å skape skarpe, rette kanter rundt vinduspartier og døråpninger.

13. Puss et lag, ca. 10 mm, med Finja Puss & Murmørtel KC 50/50. Følg arbeidsanvisningen på finja.no.

Maling

14. Orangeriet kan males i valgfri farge. Ta kontakt med din lokale fargehandel for hjelp med fargevalg.

Hva inspirerer deg?

Et murt og pusset orangeri er enkelt å tilpasse farge- og formmessig etter dine behov og forutsetninger. Begrensningene er få, og det er dine ønsker som setter rammene.

Ta gjerne et bilde og send det til Finja, info@finja.no, for å få verket ditt publisert på hjemmesiden.

Tips!

Avhengig av hvor du planlegger å bygge ditt orangeri, kan det være ulike krav fra kommunen og myndighetene. Ta tidlig kontakt for å unngå problemer underveis. Det kan også være nyttig
å få hjelp fra en konstruktør for å få gode retningslinjer for hvordan du skal bygge ditt orangeri. Samme person kan også utarbeide en tegning, noe som kan være nødvendig ved eventuell søknad om
byggetillatelse eller byggemelding.