Mur en garasje til robotgressklipperen

Du kan enkelt mure en trygg garasje til robotgressklipperen for å beskytte den mot vær og vind. Der kan den lades til neste gang den skal klippe, og den lille garasjen blir et koselig innslag i hagen. Du kan raskt og enkelt lage et eget hus til robotgressklipperen. Følg DIY-beskrivelsen på finja.no. Der finner du også en komplett materialliste som med et enkelt klikk havner i innkjøpslisten, som du kan laste ned eller sende til en forhandler for å bestille.

Her beskriver vi en garasje med utvendige mål: B 820 x L 975 x H 428
mm (innvendige mål: B 640 x L 885 x H 380 mm). Du kan naturligvis
tilpasse målene etter robotgressklipperen din.

DIY-beskrivelse

kr 1 173,25

Obs, vennligst noter at prisen er for Finjas produkter, og at en del av produktene som trengs til prosjektet må kjøpes fra byggevareforhandler.

Materialer - Produkter uten bilde i listen leveres ikke av Finja, og må kjøpes hos en byggevareforhandler.

Følgende produkter er ikke inkludert i vårt sortiment og må kjøpes hos en byggevareforhandler.

Forbered grunnlaget

Mål ut et område på 1200 x 1240 mm. Grav bort matjorden ned til frostsikkert materiale. Hvis bakken består av leire eller fint materiale, må du rulle ut fiberduk for å dekke overflaten.

Legg ut kabelrør

Legg eventuelt ut kabelrør for strømkabel fra huset. Grav den ned i bakken, og ta den opp i garasjen.

Fyll opp underlaget igjen, eller støp en plate.

Fyll med finkornet grus eller annet materiale som det er enkelt for robotgressklipperen å kjøre på. Jevn ut og komprimer materialet, slik at klipperens kniver ikke kan komme i kontakt med det.

For en virkelig jevn overflate, kan du støpe en betongplate som garasjen kan stå på. Grav ned 100 mm med rette kanter på det stedet huset skal stå. Legg fiberduk i bunnen for å dekke den gravde overflaten. Legg et 50 mm tykt lag med Finja fugesand. Bland Finja grovbetong B30 som beskrevet på emballasjen. Tilsett alltid vann først.

Fyll opp det gravde hullet med betong til ønsket nivå. Fordel betongen jevnt, og støt forsiktig i den med en stav eller en murerskje for å fjerne eventuelle luftbobler. Dra en retthold med en sagende bevegelse mot kanten av platen, og jevn ut overflaten. Dekk betongen med plastfolie i to døgn. Løft plastfolien og ettervann et par ganger i løpet av denne tiden. La tørke i ytterligere to døgn.

Mur veggene

Plasser blokkene i den første raden som beskrevet til høyre. Kapp blokker med vinkelsliper eller sag som er egnet for oppgaven. Plasser de stabilt og inntil hverandre. Bruk et vater til å kontrollere at de står i vater.

Bland Murmørtel M2,5 som beskrevet på emballasjen. Legg ut mørtelen med en murerskje, og plasser den første høyden. Fugemassen skal være 10 mm tykk. Mur opp neste runde med en halv blokks forskyvning. Fortsett på samme måte til du har tre runder (eller flere hvis du vil bygge høyere).

Puss veggene

Bland Grunningsmørtel som beskrevet på emballasjen, og legg på et 1–3 mm tykt lag på inn- og utsiden med et glattebrett. Bruk en kalkkost til å gjøre overflaten litt ru. Monter pussnett med nettfeste universal og galvaniserte spiker når grunningsmørtelen har tørket tilstrekkelig.

Bland Sementmørtel A som beskrevet på emballasjen. Legg på et 10 mm tykt lag når grunningsmørtelen har hvittørket, noe som tar minst ett døgn, og puss flatene med glattebrett.

Bygg formen til taket

Bygg en form for å støpe takdelen på 1000 x 956 x 95 mm. Skru sammen fire planker på 1000 x 95 x 22 mm til en ramme. Sag deretter en mindre planke med mål 950 x 25 x 22 mm. Den skal brukes som støtte i den nedre delen av bunnplaten, slik at støpen blir tynnere på den ene kortsiden. Lag en bunnplate av kryssfiner på 1000 x 956 mm. Fest bunnplaten i formen slik at den vinkles mot den lille planken på innsiden av formen. Det gjør at takdelen blir 48 mm høy i den ene enden og 23 mm i den andre. Sag til en planke på 1000 x 95 x 25 mm, og fest den tvers over formen for å holde den sammen, slik at langsidene ikke trykkes ut ved støping.

Takdelen skal armeres for å stabiliseres, slik at risikoen for sprekker reduseres. Legg noen kjepper over formen og heng opp armeringsnettene med ståltråd i dem. Armeringsnettet skal ligge midt i betongplaten.

Klargjør formen for støping

Løft ut armeringsnettet og rengjør formen. Tørk rent, og la lufttørke. Tett alle skjøter på formens innside med våtromssilikon for å unngå lekkasje av betong. Stryk på et tynt lag olje i hele formen, og tørk rent, slik at det ikke flyter ut olje.

Legg armeringsnettet i formen, og finjuster plasseringen. Bruk et vater til å kontrollere at formen er i vater.

Støp taket

Bland Tørrbetong B30 som beskrevet på emballasjen, og fordel den jevnt i formen. Fyll først opp halvveis, og støt flere ganger med en murskje på formens sider for å fjerne eventuelle luftbobler. Fyll resten av formen, og støt igjen. Bank også med en hammer rundt formen. Nøyaktighet i denne fasen belønnes med et jevnt og fint sluttresultat, men vær nøye med ikke å støte borti eller flytte armeringsnettet i formen.

Glatt til overflaten ved hjelp av en sparkelspade. Dekk hele formen med plast og la hvile et døgn. Løft deretter plasten og vann rikelig. Legg tilbake plasten, og gjenta samme behandling i ytterligere tre døgn.

Fjern formen

Demonter formen forsiktig etter fire døgn når betongen har herdet ordentlig. Eventuelle ujevnheter kan slipes ned med slipeskive.

Til slutt

Legg et 10 mm tykt lag Murmørtel M2,5 på murkronene, og plasser taket.

Hvis du ønsker et annet utseende på garasjen, kan du male den med Finjas silikatmaling, for eksempel i samme farge som på huset ditt. Les mer om Finjas produkter på finja.no.

Legg strøm til garasjen, og monter ladestasjonen som leveres med robotgressklipperen. Alle faste elektriske installasjoner skal utføres av elektriker, men du har lov til å trekke en skjøteledning for utendørs bruk hvis du vet hvordan den skal håndteres.

Deretter kan du slappe av i trygg forvissning om at robotgressklipperen har et fint hjem å rulle inn i når høstregnet kommer og vinden uler.

Hva inspirerer deg?

Lyssett garasjen din med en solcellelampe for ekstra trivsel.
Send gjerne et bilde av prosjektet ditt til Finja på info@finja.se, slik at vi kan dele det i våre digitale kanaler.

Tenk på at

Elektrisk installasjon skal gjøres av elektriker.

Husk

• Plasser huset på et sentralt sted der plenen er størst.
• Helst på et sted med skygge.
• På flatt og jevnt underlag.
• Fri flate ca. 1,5–3 meter foran.
• I nærheten av en stikkontakt.