Mur ditt eget basseng med blokk

Med et helt eget basseng blir oppfriskende morgendupp og etterlengtede kveldsdupp en del del av hverdagen. I pent vær er det kort vei til sol og bad, og middagen kan med fordel nytes ved bassengkanten. Et basseng i hagen er ganske enkelt fantastisk, og forlenger sommeren samtidig som du får feriefølelse hjemme. Med Finja Murblokk Fordel ECO kan du realisere drømmen og bygge ditt eget kvalitetsbasseng, som vil gi deg glede i mange år fremover, sammen med familie og venner.

DIY-beskrivelse

kr 98 135,00

Obs, vennligst noter at prisen er for Finjas produkter, og at en del av produktene som trengs til prosjektet må kjøpes fra byggevareforhandler.

Materialer - Produkter uten bilde i listen leveres ikke av Finja, og må kjøpes hos en byggevareforhandler.

Verktøy - (Verktøy uten bilde leveres ikke av Finja, og må kjøpes hos en byggevareforhandler.)

Følgende produkter er ikke inkludert i vårt sortiment og må kjøpes hos en byggevareforhandler.

Forberedelser

Før du begynner å bygge bassenget, er det et par ting som må gjøres.

Forhør deg med kommunen om hvilke regler som gjelder der du bor.

Finn ut om det går rør og kabler der bassenget skal plasseres.

Få oversikt over strøm- og vannledninger, avløp og eventuell oppvarming før byggestart.

Forhør deg med leverandør av bassengliner for råd, pris og leveringstid.

Planlegg all hulltaking til vann, kantavløp og elektrisitet sammen med leverandør av bassengliner og øvrig bassengutstyr.

Grunnen

Grav ut for hele bassenget, ca. 1,9 meter dypt. Fyll opp med 150 mm pukk, og komprimer godt med vibroplate. Rett av og kontroller med laser at grunnen er vannrett. Sett ut profiler og muresnor.

Legg ut Såleblokk, og bland Grovbetong iht. anvisningene på forpakningen. Fyll blokken med betong, og legg ned 2 stk. parallelle armeringsjern ø12 mm. Overlapp armeringsjernene med 500 mm i skjøtene. (Ved høyt grunnvannsnivå trengs det også drenering.)

Mure sidene

Mur veggene med Murblokk Fordel ECO 290. Sag et hull i siden på hver blokk i den første raden. Bøy til Fugearmering Bi 56 og før disse gjennom hullene slik at den ene enden stikker ut i bassengbunnen, ca. 1200 mm, og den andre enden stikker opp fra blokken. Bassengets hjørneblokk trenger ikke armeres på denne måten.

Bland Murmørtel B iht. anvisningene på forpakningen. Legg ut mørtelen med en mureskje på såleforskalingsblokken, og mur en rad med murblokk. Fugens tykkelse skal være ca. 10 mm, og det skal ikke legges noe mørtel i de vertikale fugene. Mur de resterende radene med støtfugefri strengmuring.

Armer med 2 stk. parallelle, liggende Fugearmering Bi 40 i annenhver rad. Bøy til fugearmering i hjørnene, som vist i skissen til høyre.

Støping av bunnplaten

Fyll opp med pukk til såleblokkens øvre kant, og komprimer med vibroplate.

Armer dobbelt med armeringsnett 6150. Det nedre nettet settes på armeringsdistanser, og det øvre nettet festes ved dette med overkantstiger.

Bland grovbetong iht. anvisningene på forpakningen, og støp bunnplaten 150 mm tykk.

Støping av vegger og veggkanter

Fyll hullene der det stikker opp fugearmering, med grovbetong. Støt forsiktig i betongen med en stav for å redusere forekomst av luftlommer. For å øke vekten kan du med fordel også fylle øvrige hull, men dette er ikke nødvendig.

Fest forskalingsflak på veggenes sider til en 100 mm høy forskaling. Bøy ned fugearmering, og armer med 2 stk. parallelle armeringsjern ø12 mm. Overlapp armeringsjernene med 500 mm i skjøtene.

Bland Reparasjonsbetong Anlegg Grov iht. anvisningene på forpakningen, og støp veggkanten.

Pusse veggene

Bland Sementmørtel A iht. anvisningene på forpakningen, og slem et lag på ca. 3 mm av mørtelen på alle sidene.

Form en hulkil av mørtelen på utsiden mot sålen. Når sementmørtelen har tørket, fester du pussenett på innsiden. Bruk Finja Universal og galvanisert spiker.

Slå deretter på et 10 mm tykt lag med mørtel på bassengets innside. Puss etter lekter som loddes inn. Bruk trelister som gir et 10 mm tykt pusselag. Puss nedenfra og opp i en sagende bevegelse. Når veggene er jevne, fjerner du trelistene og fyller hullene med mørtel.

Alt etter været bør du ettervanne pussen i ca. tre dager.

Isolering

Bassengbunnen isoleres med 50 mm falset XPS. Platene kappes og legges løst helt inntil veggene.

Isoler utsiden med 70 mm Dren. Legg ut selvklebende stick (4–6 stk./plate) på veggene som feste for platene. Plasser platene jevnt fra ett hjørne til det neste før du isolerer oppover. Avslutt ca. 100 mm under bakkenivå.

Fest Fiberduk med Dukstift. Duken festes med ca. 100 mm overlapping og legges over toppkanten på platene. La duken gå ut over sålen nede.

Monter Avslutningslist mot veggen over platene, og tett med våtromssilikon.

Tilbakefylling

Tilbakefyll og komprimer rundt bassenget med drenerende materiale etter 28 døgn. Området 1,5 m ut fra bassengveggene må ikke belastes med kjøretøy.

Montering

Bassengliner og øvrig bassengutstyr monteres iht. leverandørens anvisninger.

Hvis du har spørsmål om f.eks. dimensjonering og armering for bassenger i andre størrelser, ber vi deg ta kontakt med en autorisert forhandler.

Bassengets innvendige mål:

Lengde: 7,7 m
Bredde: 3,5 m
Dybde: 1,5 m
Maks. vanndybde 1,4 m

Tips!

En stor steinbelagt flate ved bassenget blir en selvsagt og praktisk plass til alt fra soling til sosialisering rundt grillen. Planlegg fra begynnelsen en utedusj i forbindelse med bassenget.

Tips!

Med et sikkert bassengdekke får du renere vann, mindre vedlikehold og en lengre sesong, samtidig som du beskytter både barn og dyr.

Tips!

La bassenget bli en del av terrassen eller la det stå for seg selv. Nivåforskjeller i belegningssteinen kan gi en innbydende følelse, og en murt skjermvegg kan beskytte både mot vind og innsyn. En svalende plass i skyggen kan man enkelt lage med en vakker pergola.