Det første spadetaket til Finjas nye tørrbruksanlegg som muliggjør det banebrytende skiftet

Publisert 26.05.2021

Nå tas det første spadetaket for Finjas nye tørrbruksanlegg i Hässleholm i Sør-Sverige. Fabrikken blir den andre i sitt slag der selskapet gjennomfører det banebrytende skiftet for å erstatte naturgrus med knust fjell som tilslag i de storselgende tørrbruksproduktene Tørrbetong B30 og Grovbetong B30. Selskapets klimapositive produkt Grovbetong ECO, som ble lansert i januar er allerede fra start helt fri for naturgrus. Utviklingen gjør Finja til den første tørrbruksprodusenten i Norden som klarer det omtalte skiftet.

Takket være både innovativ produktutvikling og store investeringer i ny teknikk har omstillingen lykkes på selskapets moderne tørrbruksanlegg i Strängnäs, og satsningen videreføres nå også i Hässleholm. Den nye fabrikken beregnes å stå klar innen årsskiftet. I tillegg til skiftet av tilslag innebærer investeringen også en markant økning i produksjonskapasiteten. Den totalen investeringssummen for de to stedene lander på minst 150 millioner kroner.

Det nye og moderne tørrbruksanlegget vil i tillegg gi en mer effektiv oppvarming og føre til en bedre energiutnyttelse i produksjonsprosessen. Den nye fabrikken kommer til å produsere parallellt med selskapets eksisterende anlegg og oppføres på fabrikkområdet i Finja.

Vedtaket om å minske uttaket av naturgrus er vesentlig ut fra et antall av aspekter, hvorav miljøet er det viktigste. Materialet brukes til en rekke formål i ulike bransjer, men da det har en svært viktig funksjon innenfor vannrensing må alle ta sitt ansvar og beskytte denne begrensede naturressursen.

Ny tørrbruksanlegg 2
Ny tørrbruksanlegg 3
Ny tørrbruksanlegg