Hjemstedet Finja

Velkommen til Finja, og velkommen hjem. Finja er å betrakte som Sveriges vugge, for her har man funnet bosettinger som stammer 13 000 år tilbake i tid. På denne tiden var landet stort sett dekket av is, men i Finja var det en stripe karrig barmark, som var grunnen til at man slo seg ned akkurat her. Dette er selvsagt både interessant og spesielt, men først og fremst unikt.

sandhög.jpg

Det finnes flere likheter mellom de daværende forholdene og vår virksomhet i dag. Det rådet for eksempel allerede på den tiden en sterk drivkraft og fryktløshet. Det var heller ingen som var redde for å ta i et tak, samtidig som de var smarte og hele tiden forsøkte å forenkle hverdagen. Fordi det verken fantes jern, keramikk eller betong for den saks skyld, bestod redskapene av flint, og det ble også jaktet på rein. Skinnet ble brukt til klær og skinnposer, som kom godt med under jakten, som kunne vare i flere dager.

Finja – på ellevteplass
Leirplassen som ble funnet i Finja, er rangert på ellevteplass i menneskehetens historie, og da er det ikke bare den i Sverige det henvises til – så viktige er disse funnene. På 500-tallet fant man også gullårer i Finja, og på 1100-tallet bygget man Finja kirke. Dette takket være den gode tilgangen på vann og sand i området.

Etter hvert kom jernbanestasjonen i Hässleholm, og på 1900-tallet, hva skjedde da? Jo, da la man grunnlaget for selskapet Finja, som var alt annet enn tilfeldigheter.
Se deg gjerne om på resten av websiden, la deg inspirere av Finja-reisen vår, og føl deg hjertelig velkommen hjem igjen!