Støp hagemøbler i betong

Støp dine egne stoler og bord, og få et originalt og holdbart innslag i hagen. Møblene er beregnet på å stå ute hele året og kan brukes til hyggelige lunsjer om sommeren og herlige matpauser om vinteren mens du sitter innsvøpt i et teppe eller på et varmt og vakkert saueskinn. Uansett sesong nyter du den vidunderlige følelsen det er å selv ha bygd og skapt noe du både liker og har glede av.

DIY-beskrivelse
kr 4 164,50

Obs, vennligst noter at prisen er for Finjas produkter, og at en del av produktene som trengs til prosjektet må kjøpes fra byggevareforhandler.

Materialer - Produkter uten bilde i listen leveres ikke av Finja, og må kjøpes hos en byggevareforhandler.

Verktøy - (Verktøy uten bilde leveres ikke av Finja, og må kjøpes hos en byggevareforhandler.)

Følgende produkter er ikke inkludert i vårt sortiment og må kjøpes hos en byggevareforhandler.

Bygg formen – stol

Sag delene og slip bort eventuelle ujevnheter. ­Monter delene med treskrue for lett å kunne ta dem fra hverandre ved avforming. Gjør klar til samtlige skruer ved å forhåndsbore dels i den delen der skruene er gjennomgående, dels i kanten på den andre delen. Dette er for å unngå at platene sprekker. Skruene skal ha et mellomrom på 50–70 mm. Se flere skisser i arbeidsbeskrivelsen som kan lastes ned fra Inspirert-prosjektet.

Monter sammen setets overside og ryggens forside og forbeinets innside, setets underside og bakbeinets innside. Forsenk skruene og sparkle over dem. Disse skruene skal ikke fjernes ved avforming.

Skru fast formbunnen mot de monterte delene. Forhåndsbor og skru fast hulkillistene mot setets overside og ryggens forside. Monter forbeinets forside og ryggens bakside og beinas undersider og ryggens overkant. Skru til slutt fast formforsterkningen som holder sammen delene.

Klargjør for støping

Rengjør formen fra eventuelle smussrester med såpe som kan spes ut med vann. Tørk rent, og la tørke selv. Tett alle skjøter på formens utside med fugesprøyte og silikon for å unngå betonglekkasje.

Stryk på et tynt lag olje i hele formen. Tørk rent og påse at ingen flytende olje forekommer.

Støp en stol

Bland Anleggsbetong ifølge anvisningene på forpakningen. Fordel betongen jevnt i formen og fyll cirka en tredjedel av den. Bank flere ganger med hammer på formen for å eliminere eventuelle luftbobler. Fyll ytterligere en tredjedel og bank igjen. Fyll formen helt og gjenta bankingen. Nøyaktighet i denne fasen belønnes med et fint og jevnt sluttresultat, men bank ikke så hardt at formen tar skade. Jevn av overflaten godt med murskje.

Dekk hele formen med plast og la hvile et døgn. Løft deretter plasten og vann rikelig. Legg tilbake plasten og gjenta prosedyren ytterligere tre ganger.

Ta av formen

Demonter formen forsiktig etter fire døgn når betongen har herdet ordentlig. Behandle formen forsiktig, den skal brukes flere ganger.

Start med å reise stolen og skru bort formbunnen. Legg stolen ned igjen og skru av formforsterkningen. Skru av og demonter beinas undersider, bakbeinets innside, forbeinets innside og setets underside i ett stykke. Demonter ryggens overkant, ryggens forside, setets overside og forbeinets forside i ett stykke. Løsne ryggens bakside.

Flere stoler

Rengjør formen og monter den sammen. Gjenta behandlingen med olje og silikon, og støp neste stol.

Pall

Bygg en innsats til formen mellom ryggens bakside og ryggens forside for å lage en lav ryggstøtte. Klargjør og støp på samme måte som stolen.

Bordbein

Mål og merk ut hvor de fem bordbeina skal stå. Grav fem hull, ca. 300 mm dype. Følg anvisningene på forpakningen, og fyll hullene med Støpe Enkelt. Vei av overflaten på betongen til de fem flatene er plane og i samme høyde. Still de fem fundamentene på plass og kapp beslagene med vinkelsliper.

Bygg formen – bordplate

Slip bort eventuelle ujevnheter på finerplaten. ­Monter delene med treskrue for lett å kunne ta dem fra hverandre ved avforming. Tegn betongplatens ferdige størrelse, 980 x 2130 mm, på formbunnplaten og skru fast svillene etter linjene. Såg 45 mm bred striper av forskalingsplate og lim dem til reglene. Gjærsag hulkillistene og lim dem fast med settlim mot striperne. Tett formen på innsiden med silikon. For å stabilisere bordplaten og redusere risikoen for sprekkdannelse skal den armeres. Legg noen kjepper over formen og fest armeringsnettet med ståltråd i dem. Armeringsnettet skal havne midt i bordplaten.

Klargjør for støping

Løft ut armeringsnettet og rengjør formen for eventuelle smussrester med såpe som kan spes ut med vann. Tørk rent, og la tørke selv. Tett alle skjøter på formens innside med fugesprøyte og silikon for å unngå betonglekkasje. Legg tilbake armeringen og finjuster dens posisjon. Bruk et vater og kontroller at formen ligger rett.

Støp bordplaten

Bland Bemix Standard ifølge anvisningene på forpakningen og fordel betongen jevnt i formen. Fyll opp halvveis og støt flere ganger med en murskje på formens kant for å eliminere eventuelle luftbobler. Fyll resten av formen og støt igjen. Bank også med hammer rundt formen. Nøyaktighet i denne fasen belønnes med et jevnt og fint sluttresultat, men ikke støt borti eller flytt armeringsnettet i formen.

Glatt til overflaten ved hjelp av en sparkelspade slik at den blir jevn. Dekk hele formen med plast og la hvile et døgn. Løft deretter plasten og vann rikelig. Legg tilbake plasten og gjenta behandlingen tre ganger.

Ta av formen

Demonter formen forsiktig etter fire døgn når betongen har herdet ordentlig. Løsne formsidene og still opp bordplaten på langsidens høykant. Det bør være minst fire personer som hjelper til med forsiktig å legge platen på plass.

Etterbehandle stoler og bordplate

Slip hjørner og kanter med sandpapir. Bruk steinsåpe eller ren såpe uten tilsetning av andre rengjørende stoffer og spe med vann ifølge produsentens beskrivelse. Bruk en lofri klut og fukt hele overflaten med såpeblandingen. Vent et par minutter og gjenta behandlingen. Fortsett til betongen ikke absorberer mer. Vent et par minutter og tørk overflaten tørr. Poler med en lofri klut. Vedlikehold og rengjør betongen med samme metode.

Det finnes flere alternativ når gjelder å overflatebehandle betongen. Du finner mer informasjon i brosjyren "Stilren benkeplate" på www.finja.no.

Hva inspirerer deg?

Kanskje vil du dekorere møblene med innstøpte keramiske plater? Fest dem med litt silikon på innsiden av formen. Når formen tas av, sitter platene fast i betongen, men løsner fra formen.

Bygg bare bordet og bruk vanlige hagestoler, eller kanskje tvert om, bygg bare stolene og kombiner dem med et rustikt trebord.

Ta gjerne et bilde og send til Finja på e-post info@finja.no, for å få verket publisert på hjemmesiden.

Tips!

Bygg to eller flere stolformer for å påskynde arbeidet.

Tips!

Bygg et understell til bordplaten i metall og bruk møblene innendørs.

Planlegg godt og få hjelp siden prosjektet er tungt å gjennomføre. Kanskje av noen som vil støpe det samme, da er det bare å fortsette arbeidet og lage dubletter.

Husk!

For at betongen skal herde på riktig måte, må det være minst 5 °C hele det første døgnet når møblene støpes.