Lag postkasse i betong

Lag din egen postkasse i klassisk utforming og spennende materiale. Den gir et innbydende inntrykk og blir definitivt samtaleemne blant naboer og forbipasserende. En postkasse i støpt betong er original og vakker, men også praktisk da den holder posten fri for fukt.

DIY-beskrivelse
kr 869,60

Obs, vennligst noter at prisen er for Finjas produkter, og at en del av produktene som trengs til prosjektet må kjøpes fra byggevareforhandler.

Materialer - Produkter uten bilde i listen leveres ikke av Finja, og må kjøpes hos en byggevareforhandler.

Følgende produkter er ikke inkludert i vårt sortiment og må kjøpes hos en byggevareforhandler.

Sikker postkasse

Lag din egen postkasse i klassisk utforming og spennende materiale. Den gir et innbydende inntrykk og blir definitivt samtaleemne blant naboer og forbipasserende. En postkasse i støpt betong er original og vakker, men også praktisk da den holder posten fri for fukt. Den blir raskt et populært familieklenodium, og takket være den lange levetiden kan den gå i arv i generasjoner.

Bygg formen

Kapp de lange lektene til postkassens yttersider i 38 grader i den ene enden. Tegn opp postkassens endelige mål på formbunnen, og skru fast lektene 15 mm utenfor linjen iht. tegningen. Legg merke til at lektene på innsiden av bena er noe korte, dette for å gjøre det lettere å ta av formen. Skru også fast lektene mot bunnen av innerformen. De to lengre lektene er noe korte for å gjøre det lettere å ta av formen.

Fas av formsidene til postkassens sider, i 38 grader i den ene enden. Lim formsidene mot lektene med settlim. Lim formsidene mot lektene på innerformen med settlim.

Fas av kanten på innerformens bunn for å gjøre det lettere å ta av formen. Skru forsiktig fast en støttelekt på oversiden av innerformen.

Forhåndsbor og skru fast oversiden som danner tak mot lekten og formsiden.

Lim fast EPS-biten med settlim der brevinnkastet skal være.

Skru sammen formsidene. Forhåndsbor for alle skruer både i delen der skruen er gjennomgående og i kanten på den andre delen for å unngå at platene sprekker opp.
Bruk tynne skruer, 3 x 30 mm.

Tett formens innside med fugemasse for våtrom i alle hjørner.

Armering

Kapp og bøy til fugearmering, og fest dem med jernbindetråd. Heng opp armeringen i formen ved hjelp av lister og jernbindetråd.

Forbered formen for støpning

Løft ut armeringen, og rengjør formen ved vannspedbar såpe. La tørke.
Stryk et tynt lag olje i hele formen og på utsiden av innerformen. Tørk og legg i armeringen igjen.

Støp postkassen

Bland Anleggsbetong iht. anvisningene på forpakningen, og fordel betongen jevnt i formen. Fyll opp til 50 mm og støt flere ganger med mureskjeen på sidene for å eliminere eventuelle luftlommer. Sett i formens innerdel, og fest den i riktig posisjon med skruer gjennom lektene og ned i formsidene. Fyll resten av formen i omganger, og bank gjentatte ganger mot formsidene. Hvis du er grundig i denne fasen, vil du få et godt sluttresultat, men pass på så du ikke slår til eller flytter armeringen i formen. Rett av overflaten godt med mureskje.
Dekk hele formen med plast, og la stå et døgn. Løft deretter plasten, og vann rikelig. Legg på plasten igjen, og gjenta prosedyren i tre døgn.

Ta av formen

Demonter formen forsiktig etter fire døgn når betongen har herdet ordentlig. Løsne formsidene, og løft postkassen opp fra formbunnen. Skrap ut EPS, og trykk ut innerdelens formbunn. Slip ved behov kantene med sandpapir.

Støp fast postkassen til bakken

Grav et hull på 400 x 500 mm og med en dybde på minst 400 mm. Fyll opp med pukk til 250 mm under bakkenivå, og komprimer godt.

Sett postkassen i hullet. Kontroller med vater, og juster til den står rett.

Bland Støpe Enkelt iht. anvisningene på forpakningen. Fyll opp minst 100 mm i hullet i bakken, og rett av med mureskje.

Fyll inntil rundt postkassen når betongen har herdet.

Lage luken

Kontrollmål plassen for luken, og tilpass målene etter behov. Lim og skru sammen de smalere og de bredere listene for å lage en 15 mm dyp fals til luken. Lim og skru sammen de fire delene til karmen. Monter luken med pianohengsel i karmen.

Mal karmen og luken med utendørsmaling, og sett på en lås.

Til slutt

Monter brevinnkastet iht. produsentens anvisninger. Bor hull til fire skruer i karmens indre del, minst 30 mm fra kanten på betongen. Bor og plugg i betongen, og monter karmen med mykfug mellom tre og betong.

Hva inspirerer deg?

Betong er et svært slitesterkt materiale som ikke trenger overflatebehandling. Fargen på postkassen kan imidlertid med fordel tilpasses huset og omgivelsene.

Ta gjerne et bilde og send det til Finja, info@finja.no, for å få verket ditt publisert på hjemmesiden.

Husk...

Det må være minst 5 °C hele det første døgnet når du støper postkassen for at betongen skal herde på riktig måte.

Tips!

Sett en stor lås på luken, og gjør dermed postkassen sikrere.

Til slutt

Skjær ut husnummeret i kraftig papp, og fest det speilvendt i bunnen på forskalingen for å danne et relieff på postkassen.