Bygg et spisebord med støpt bordplate

Et spisebord i betong og stål passer med sin stramme form inn i moderne og minimalistiske miljø. Det er et stilsikkert innslag i industristil som, i kombinasjon med en krystallkrone og antikke stoler, blir ekstra effektfullt. Tørr å prøve!

DIY-beskrivelse
kr 5 090,00

Obs, vennligst noter at prisen er for Finjas produkter, og at en del av produktene som trengs til prosjektet må kjøpes fra byggevareforhandler.

Materialer - Produkter uten bilde i listen leveres ikke av Finja, og må kjøpes hos en byggevareforhandler.

Verktøy - (Verktøy uten bilde leveres ikke av Finja, og må kjøpes hos en byggevareforhandler.)

Følgende produkter er ikke inkludert i vårt sortiment og må kjøpes hos en byggevareforhandler.

Lag formen

Formen kan lages av formplywood eller stål. Plywoodformen er lettere å bygge, men slites fortere og kan ikke brukes om igjen like mange ganger som stålformen, som dessuten også gir en slettere overflate.

Treform

Skru 48 x 48 mm lekt inn i bunnplaten 15 mm utenfor målingene for den tenkte bordplaten. Lag 50 mm høye formsider av forskalinngsplaten. Lim fast formsidene med settlim mot lektene, og tett med silikon mot bunnplaten på innsiden av formen.

Stålform

Bunnplatten skal være av stabil stålplate samt jevn og fri for skader og rust. Slip ved behov.

Lag formsider av slette U-bjelker. Høyden på bjelkene vil tilsvare tykkelsen på bordplaten.

Punktsveis U-bjelkene mot bunnplaten på formens utside med en senteravstand på ca. 400 mm, eller fest med skruer eller tvinger. Sikre at formsidene ligger helt tett mot bunnplaten.

Armér og forbered formen

Kapp armeringsjern og bistål iht. skissen, og fest dem med jernbindetråd. Rengjør formen med såpevann. Tørk av eller la den selvtørke. Påfør et tynt lag matolje i hele formen, og tørk av. Det skal ikke forekomme flytende olje. Legg lister over formen, og heng opp armeringen midt i bordplaten og minst 20 mm fra sidene. Kontroller med vater at formen ligger rett.

Støp bordplaten

Bland Bemix Standard iht. anvisningene på forpakningen, og fordel betongen jevnt i formen. Fyll den halvveis, og bank godt i kantene for å fjerne eventuelle luftlommer. Fyll resten av formen, og fortsett å banke. Om du er grundig i denne fasen, vil du få et godt sluttresultat, men pass på så du ikke slår til eller flytter armeringen i formen. Sørg for at armeringen er helt dekket av betong, og gjør overflaten slett med en sparkelspade. Dekk formen med plast, og la støpen hvile i et døgn. Løft deretter på plasten, og vann rikelig. Legg på plasten igjen, og gjenta prosedyren i tre døgn.

Ta av formen

Demonter formen forsiktig etter fire døgn når betongen har herdet ordentlig. Rengjør formen, og sett den sammen igjen hvis du vil støpe enda en plate. Gjenta i så fall behandlingen med armering, olje og silikon.

Understell

Sveis sammen understellet av kvadratiske stålrør iht. tegningen i arbeidsbeskrivelsen som kan lastes ned fra Inspirert-prosjektet.

Etterbehandle

For å beskytte betongen og gi den mykhet og glød, må den slipes og overflatebehandles.

Dette kan du gjøre på flere måter, alt etter hvilket sluttresultat du ønsker med tanke på egenskaper og utseende.

Slipe

For å få en jevn og blank overflate må du slipe betongen. Gjør overflaten våt, og slip med små sirkelformede bevegelser. Bruk slipepapir 80, og slip til ønsket utseende. Poler deretter med slipepapir 240. Avslutt med å spyle rent vann på betongen, og la den selvtørke i et døgn.

Hvis du ønsker å gå forbi betongens helgrå overflate, er dette fullt mulig. Ved å slipe ca. 0,5–1 mm får du frem steinen i betongen. Overflater som lages på denne måten, kalles terazzo. Den er vakker, men mer tidkrevende å få til.

Overflatebehandle med såpe

Den enkleste overflatebehandlingen gjøres med ren såpe. Overflaten blir matt, og betongen beholder fargen. En del av såpens olje blir igjen i overflaten og danner et transparent og beskyttende belegg. Egnet såpe får du i de fleste malingsbutikker. Produktet må ikke inneholde andre rengjørende stoffer enn såpe. Innholdet av tensider bør være lavere enn 5 %. Egnet steinsåpe er Steinfix 50 eller Steinfix 60.

Spe ut såpen med vann iht. produsentens anvisninger. Dekk hele overflaten med såpeblandingen, og jobb den inn med en lofri klut til den er absorbert av betongen. Vent i noen minutter, og gjenta behandlingen to til tre ganger til overflaten ikke absorberer mer. Tørk av og poler med en lofri klut. Overflaten kan bli hvitskjoldete av såpe, men det rettes enkelt opp med videre polering. Vedlikehold og rengjør overflaten med samme type såpe ved behov.

Overflatebehandle med voks

En vokset overflate gir en noe sterkere beskyttelse enn en såpet overflate, og dermed redusert risiko for flekker. Mange vokstyper har en gulnende effekt på betongen. Egnet voks får du i de fleste malingsbutikker, voksen må ikke inneholde silikon.

Stryk på et tynt lag med voks med en klut, og la den stivne i ca. 30 minutter. Poler overflaten med en klut, eller bruk polermaskin. Gjenta eventuelt behandlingen.

Voks overflaten regelmessig, men ikke oftere enn at voksen rekker å stivne ordentlig mellom omgangene. Følg produsentens anbefalinger.

Overflatebehandle med olje

Olje er lett å arbeid med og gir en like god beskyttelse som voks. Det finnes en rekke oljer, deriblant klinkerolje, som passer til overflatebehandling av betong. Hvilken du skal velge, avhenger av ønsket utseende, men sørg for at den er luktfri og ikke inneholder løsemidler.

Stryk et tynt lag med olje over hele overflaten, og la betongen absorbere den i fem minutter. Tørk rent og tørt med en lofri klut. Gjenta behandlingen til overflaten ikke absorberer mer.

Reparere

Riper, sprekker og mindre luftbobler i betongen kan repareres. Begynn med å slipe skaden med sandpapir. Sil deretter, for å fjerne grovere partikler, den samme typen betong som platen er støpt av, i en tesil. Bland til slutt med vann til en løsere konsistens. Sparkle deretter igjen skadene, og tørk av med en fuktig svamp. La betongen tørke, og overflatebehandle på nytt.

Råd og tips om stell og vedlikehold

Vedlikehold overflaten regelmessig. Hold bordplaten ren og tørr, og fjern flekker med en gang.

Rengjør med vann og et nøytralt rengjøringsmiddel, f.eks. natursåpe. Unngå stålull og sterke væsker. Betong er et svært sterkt materiale, men er følsomt for mat og drikke med høyt syreinnhold, f.eks. sitron, lime og vin. Slike flekker fjernes ved hjelp av sandpapir og ny overflatebehandling.

Hva inspirerer deg?

Tilpass bordet etter dine behov. Et høyt og smaltsidebord eller lavt sofabord bygges begge på samme måte.

Ta gjerne et bilde og send det til Finja, info@finja.no, for å få verket ditt publisert på hjemmesiden.

Tips!

For å få en pen og slitesterk overflate på bordplaten, kan du velge mellom en rekke ulike overflatebehandlinger. Støp gjerne noen små betongplater som du kan eksperimentere med til du finner overflatebehandlingen som passer best.

Tips!

Gi betongen en mørk farge. Tilsett 0,8 kg jernoksidpigment til en sekk Bemix Standard.

Tips!

Bestill understellet hos en smed hvis du ikke kan sveise selv.