Bygg et murt og pusset hus i to etasjer

Realiser drømmen din og bygg en stor, vakker villa for deg og din familie. Fordelene med å mure og pusse boligen er mange. Et murhus står i generasjoner, krever minimalt med vedlikehold og er både brannsikkert og fuktsikkert. Les mer om fordelene med mur og pusset konstruksjon på prosjektsiden Bygg et hus.

Denne DIY-beskrivelse inneholder instruksjoner som trinn for trinn forklarer alle oppgavene fra grunnleggende til ferdig hus. Beskrivelsen er basert på våre bevegelige arbeidsinstruksjoner som du kan se her på siden.

Denne beskrivelse har som formål å inspirere og vise eksempler på hvordan man kan utføre ulike arbeidsoppgaver. Finja er ikke ansvarlig for konstruksjonsløsninger siden omgivelsen og underlagets beskaffenhet og kvalitet spiller en viktig rolle.

I vår DIY-beskrivelse er to forskjellige måter å pusse oppgitt på.
I listen over materialer nedenfor har vi spesifisert alternativ to.

DIY-beskrivelse
 Tegning

kr 619 374,00

Obs, vennligst noter at prisen er for Finjas produkter, og at en del av produktene som trengs til prosjektet må kjøpes fra byggevareforhandler.

Materialer - Produkter uten bilde i listen leveres ikke av Finja, og må kjøpes hos en byggevareforhandler.

stk.
Behov: 38 stk.
(artikkelen er inkludert i en pakke / pall som ikke kan deles)
stk.
stk.
stk.
Behov: 73 st
(artikkelen er inkludert i en pakke / pall som ikke kan deles)
st
stk.
Skjøteblekk
690410
Behov: 76 stk.
(artikkelen er inkludert i en pakke / pall som ikke kan deles)
stk.
Behov: 420 lm.
(artikkelen er inkludert i en pakke / pall som ikke kan deles)
lm.
Behov: 38 stk.
(artikkelen er inkludert i en pakke / pall som ikke kan deles)
stk.
Behov: 290 stk.
(artikkelen er inkludert i en pakke / pall som ikke kan deles)
stk.
Behov: 68 stk.
(artikkelen er inkludert i en pakke / pall som ikke kan deles)
stk.

Følgende produkter er ikke inkludert i vårt sortiment og må kjøpes hos en byggevareforhandler.

DIY – Bygg et murt og pusset drømmehus i to etasjer etter animerte arbeidsinstrukser

Se filmer på finja.no.

Å bygge med mulighetens materiale

Det er mange fordeler og muligheter ved å mure og polere levevis. Et steinhus står i generasjoner, krever minimalt med vedlikehold og er både brannsikkert og fuktsikkert. I tillegg er energieffektiv og klimasmart i løpet av den lange levetiden. Det gunstige økonomiske perspektivet og fremfor alt bygningens levetid er også noen av de store fordelene med et steinhus.

Alt du trenger

Vi har utviklet informativt og lett tilgjengelig materiale som inspirerer hvordan man bygger med mulighetenes materialer. Med filmene våre kan du enkelt følge hele bygningen trinn for trinn, og også se nøyaktig hvordan produktene våre brukes. På vår hjemmeside, i tillegg til disse bevegelige arbeidsinstruksjonene, er det også tegninger og materialspesifikasjon av et komplett murstein og pusset hus og mye inspirasjon og tips.

DIY – Bygg et murt og pusset drømmehus i to etasjer

Realiser drømmen din og bygg en stor, vakker villa for deg og din familie. Da er det trygt å bygge med Finja Mursystem Exakt som gir holdbare og godt isolerte hus.

Denne DIY-beskrivelse inneholder instruksjoner som trinn for trinn forklarer alle oppgavene fra grunnleggende til ferdig hus. Beskrivelsen er basert på filmene Gjuta grunn, Mure vegger, Pusse fasade og Putsa innvendig som viser hvordan drømmehuset kan bygges. Filmene finner du på finja.no.

Huset består av en moderne og stabil konstruksjon som er både brannsikker og ufølsom for fukt. Den er dessuten vedlikeholdsfri og vil være til glede for flere generasjoner fremover. Huset har målene 14,4 x 8 m med 256 kvm fordelt på to etasjer og loft. Du kan velge å bygge huset over ett eller to etasjer.

Huset har fire soverom og to bad, men du kan også bytte ut disse til gjesterom, kontor, lekerom eller annet. Det finnes to store oppholdsrom slik at den yngre generasjonen kan invitere venner samtidig som andre deler av familien kan ha sitt eget oppholdsrom for avslapping. Det finnes et sjenerøst kjøkken og en koselig spisedel med en varmende kamin. Dette er et hus for familien til å vokse i.

På finja.no finner du også en komplett materialspesifikasjon som blir lagt til handlelisten med ett klikk och kjøp materialet på finja.no. Du kan deretter e-post listen til hvilken som helst adresse eller laste ned for utskrift.

Hvilke produkter brukes?

Finja tilbyr høykvalitetsprodukter for hele drømmehuskonstruksjonen - fra grunn vegger, puss til overflatebehandling. Dette gjør det enkelt når du planlegger et drømmehus å finne alle de viktige komponentene i Finja. Dette er hovedproduktene som brukes i denne DIY-beskrivelsen.

Grunn

­Till grunnen brukes Finja Exakt Kantelement som bryter kuldebroen og gir en ferdig ytterside av børstet betong. Med Exakt Kantelementer du kan være sikker på å støpe grunnlaget ditt.

Vegger

Yttervegger er murverk med Finja Murmørtel Exakt og Finja Isolerblokk Exakt 350. Exakt-blokkene gir et fuktsikkert, klimasmart og godt isolert hus. Kjernen i isolasjon i midten av blokkene gjør huset energieffektivt. Murverket er spesialtilpasset for bruk med Exakt-blokkene og Finjas Mørtelkasse Exakt. Indre vegger er vegger med Finja Murblokk Fordel 190 for lette blokker som gir en stabil vegg.

Puss

Det er to alternativer for hvordan veggene er pusset, enten velger du Finja Murmørtel KC 50/50 for håndpåslag / Grovpuss KC 50/50 for pumping og Finja Pussnett av stål eller Finja Fiberpuss og Finja Glassfibernett. Begge alternativene gir sterke og holdbare veggflater. Finjas puss holder høy kvalitet for holdbare overflater.

Behandling av fasade och innvendig

Finja tilbyr flere forskjellige overflatebehandlinger med mange farger og overflatestrukturer som skaper fargede, estetisk tiltalende fasader med et personlig preg. For drømmehuset er ytterveggene behandlet med Finja Silikatpuss 1,5 og innerveggene med Finja Silikatmaling, som begge er tilgjengelige i 70 ferdigblandet farger.

Støpe grunn

For grunnen velger vi Finja Exakt Kantelement. Det er et stabilt kantelement som bryter kuldebroen, tar opp vekt av veggen mens du har et ferdig ytre av børstet betong.

1. Forbered grunnlaget

Grav bort matjord og fortsett ned til minst 400 mm under den endelige grunnens overkant. Hvis bakken består av leire eller finmasse, må du rulle ut en fiberduk som dekker hele bygningens flate. Drener ifølge konstruktørens anvisning.

Sett ut profiler og spenn opp mursnor i linje med grunnens ytterkant og i høyde med den ferdige grunnens overkant. Mål langsidene og diagonalene for å sikre at hjørnene er vinkelrette. Legg ut minst 150 mm pukk. Pakk med platevibrator. Vei av overflaten med et avrettingsinstrument til overflaten er 400 mm under mursnoren. Legg ut VA-ledninger og tomrør for strøm.

2. Plassere grunnelement

Plasser ut Exakt Kantelementene. Begynn med hjørnene. Sikre at ytterkantene går i linje med mursnoren. Plasser deretter ut øvrige kantelementer.

For å kappe et element må du måle og kappe ved hjelp av vinkelsliper og håndsag. Fiberbetongens børstede overflate gjør at skjøtene blir mindre synlige. Føy sammen kantelementene ved å feste en festekile per skjøt i overkant mellom hvert element. Fest også brede festekiler mellom de vertikale EPS-delene, 2 stk per element. Fest en spikerplate per skjøt for å føye sammen elementenes bunnplater.

Legg deretter ut første lag med isoleringsplater innenfor Exakt Kantelementene. Neste lag skal strekke seg 100 mm inn over elementenes bunnplate. Vri platene i lag to 90 grader slik at skjøtene forskyves mellom sjiktene. Siste lag skal være av samme størrelse som det forrige, men vri platene så de er i samme retning som i det første laget, slik at skjøtene forskyves. Fest platene i hverandre ved hjelp av plastspiker, ca. 4 stk per m².

3. Armere grunnen

Plasser armeringsdistanser i den ytre og indre kantbjelken, 1 stk per 600 mm og per armeringsjern. Tre armeringsbøyler av type 1 over fire armeringsjern. Se separat tegning for bøylene. Plasser bøylene i 600 mm avstand og bind dem fast i armeringsjernene i alle bøylenes hjørner. Plasser de sammenføyde armeringsjernene og bøylene i armeringsdistansene i den indre kantbjelken. Ved skjøting overlapper du armeringsjernene med 500 mm, og ved hjørnene bøyes armeringsjernene.

Plasser armeringsjern i armeringsdistansene i den ytre kantbjelken. Bestill 8 mm armeringsjern til bøyle og kroker av type 1 og 2. Type 3 leveres sammen med Exakt Kantelement.

Hekt på bøyler av type 2 i jernene med 600 mm mellomrom i den nedre kroken, og la dem peke oppover. Bind dem fast med surretråd og bindetang. Plasser armeringsjern også i bøylens øvre krok og bind dem fast. Ved skjøting overlapper du armeringsjernene med 500 mm, og ved hjørnene bøyes de.

Plasser ut armeringsdistanser på isoleringsplatene med ca. 3 stk per m². Legg armeringsnett i armeringsdistansene med 50 mm avstand til elementenes indre kantbjelkes ytre side. Overlapp nettene med 300 mm og bind dem sammen med surretråd og bindetang. Bind også fast den indre kantbjelkens bøyler i armeringsnettene.

Sag 2 stk. tynne furer per element, 50 mm dype, i den indre vertikale EPS-delen. Trykk vinklede armeringsjern av type 3 ned i furene slik at den korteste siden er vinklet nedover over de øvre armeringsjernene i den ytre kantbjelken. Bind fast jernene i armeringsnettene.

Fyll opp til 2/3 av grunnens utside med pukk. På kaldere breddegrader kan du teleisolere svakt hellende bakke nedover fra grunnen med Isoleringsplate S100, 50 mm, rett kant, utenfor Exakt-elementenes base.

4. Støpe grunn

Nå er det på tide å støpe grunnen. Begynn med å fylle opp den indre og ytre kantbjelken til halvparten. Vibrer betongen i den indre og ytre kantbjelken med stavvibrator. Fyll deretter opp resten av grunnen, dvs. til elementenes overkanter. Vibrer igjen betongen i den indre og ytre kantbjelken med stavvibrator og vibrer hele resten av grunnen med avretter eller annet egnet verktøy.

La betongen herde i ca. 2–4 timer, og puss deretter med pussebrett. Glatt deretter betongen utenfra og inn mot midten med et glattebrett.

Vann hele betongflaten dagen etter støping. Dekk betongen med plastfolie i fem døgn. Ettervann 2–3 ganger de fem neste døgnene. La til slutt betongen herde i ytterligere to døgn. Nå er grunnlaget til villaen klart, og det er klart for muring av vegger.

Mur yttervegger

Mure ytterveggene med Finja Mursystem Exakt som gir en sterk isolert vegg som er vedlikeholdsfri. Kjernen i isolasjon midt i Isolerblokk Exakt gjør huset energieffektivt. Murmørtel Exakt er spesielt tilpasset Isolerblokk Exakt og Murkasse Exakt.

1. Forberedelser

Monter og lodd inn hjørnestolper som er høyere enn det den første etasjens vegg skal bli. Stabiliser disse med skråstrebere. Marker hver skifts høyde, 200 mm, på den loddrette hjørnestolpen med en penn. Spenn mursnoren mellom svillene i høyde med den første streken for å kunne følge dette ved muringen.

Monter glidesjikt ifølge konstruktørens anvisning. Glidesjiktplaten er montert med den brettede kanten utenfor fundamentet. Glidesjiktplaten kan ved behov monteringslimes med utefug mot underlaget. Finjas glidesjiktplate overlappes med 50 mm. Gjærsag i hjørnene. Den smalere gummien legges på platen inntil den oppbrettede kanten og den bredere gummien innenfor platen på grunnen. Glidesjikt skal ikke monteres i døråpninger. Glidesjiktgummien skal overlappes i hjørnene. Du finner flere varianter av glidesjikt under Prosjekteringsanvisning Exakt på finja.no.

2. Start mur

Nå er det på tide å sette blokkene i det første trinnet. I det første skiftet brukes Murmørtel Exakt, eller hvis underlaget er ujevnt, Murmørtel B. For resten av veggen brukes Murmørtel Exakt. Bland mørtelen i henhold til instruksjonene på pakken. Tilsett alltid vann først. Mørtelen kan for det første laget blandes i en tykkere tekstur. Ikke bland mer enn du trenger for øyeblikket.

Legg ut mørtelen med mureskje på glidesjiktet i to strenger og i blokkens bredde. Begynn i et hjørne med en Hjørne-/avslutningsblokk Exakt. Kapp 350 mm av den ene siden på blokken med en tigersag eller alligatorsag for å sikre at kuldebroen brytes. Fortsett deretter å mure med Isolerblokk Exakt. Blokkene skal ligge tett mot hverandre. Det skal ikke legges mørtel i de vertikale fugene. Mål og kapp blokkene ved avslutninger hvis det trengs. Avslutt rundt dør- og vindusåpninger med Hjørne-/avslutningsblokk Exakt. Juster etter snoren og sørg for at overkanten på blokken er 200 mm over grunnen. Det er viktig at det første skiftet er helt vannrett for å oppnå et godt resultat.

Flytt snøret opp 200 mm og mur neste skift. Fyll Mørtelkasse Exakt med Murmørtel Exakt og dra fremover slik at to strenger mørtel dannes. Mørtelkassen er en rask og praktisk måte å bruke riktig mengde bruk på. Hell mørtelen i kassen, plasser den på siste skift med blokker, åpne døren og dra. Steng luken ved avslutning ved åpninger.

3. Armere yttervegger

Rull etterpå ut Armering Exakt. Overlapp 300 mm og fest armeringen ved å dra med tannsparkel slik at mørtelen flyter opp mellom maskene. Følg veiledning til muring og armering. Armér også over og under åpninger der armering ikke sammenfaller med generell armering.

4. Fortsett å mura

Påføre Murmørtel Exakt med mureskje i hjørnet for å kunne legge sjikt to. Fortsett å påføre murmørtel med Mørtelkasse Exakt, i to parallelle strenger.

Mura på samme måte til skift 10. Følg armeringstegning. Husk å legge ekstra armering ved åpninger. Mur i forband med minst en fjerdedels blokks forskyvning for hvert sjikt. Kontroller fylling av liggefuger og at blokkene i støtet/kortsiden ligger tett på hverandre. Mindre gliper kan forekomme, og disse tettes med mørtel før pussing. Sikre at blokkene følger mursnoren, og at de ligger vannrett.

Etter det 10 skift flyttes mursnoren opp 100 mm. Mur neste skift med Exakt Tilpasningsblokk 350. Dette er for å få den endelige høyden til å stemme med døråpning. Kapp hjørneblokken på samme måte som tidligere for å bryte kuldebroen.

5. Monter overligger ovenfor åpninger

Ovenfor dør- og vindusåpninger monteres en Finja Overligger Exakt i egnet lengde. Monter i Murmørtel Exakt. Overliggern skal strekke seg minst 250 mm inn på hver side over veggen eller i henhold til gjeldende konstruksjonstegning. Overligger finnes i både en- og toskifts høyde og i lengder på opptil 6 meter. Mur ferdig skiftet med Isolerblokk Exakt.

6. Mur med U-blokk

Mur den første etasjens siste skift, det 13, med U-blokk. Mur med Murmørtel Exakt. Hvis det ønskes tykkere fug, brukes Murmørtel M2,5. Gjærsag blokkene i hjørnene i 45 graders vinkel slik at det dannes en sammenhengende støpekanal. Mur resten av skiftet med U-blokk.

Monter Finja U-blokkisolering på høykant ytterst i U-blokkene. Bland til Tørrbetong B30 ifølge anvisninger på forpakningen og tidligere instruksjoner. Fyll blokkene med mørtelen og armer med to liggende fugearmeringer. Overlapp fugearmeringene med 500 mm. Glatt til betongen med mureskje. La tørke. Monter glidesjikt til etasje 2 ifølge konstruktørens anvisning.

7. Mellombjelkelag

Det er to forskjellige alternativer for hvordan du kan forberede veggen for mellomliggende bjelkelag. En av disse er at du bygger oppreist Mur-/Tilpasningsblokk, og inni deg plasserer du en stripe med isolasjon. Den etterlater en overflate innover mot huset på toppen av det siste trinnet som mellombjelkelaget skal plasseres på.

Det andre alternativet er å bruke de samme blokkene som tidligere brukt, Isolerblokk Exakt, men sager av den indre lettklinkerdelen, som deretter etterlater en overflate innover mot huset på toppen av det siste trinnet som mellombjelkelaget skal plasseres på.

Hvilket alternativ du velger er helt opp til det du anser som best passet. Både metodene fungerer bra.

Alternativ 1 – mellombjelkelag med Finja Mur-/Tilpasningsblokk og isolering

Påfør Murmørtel Exakt på lettklinkerflaten langs veggens utside. Tilpass Mur-/Tilpasningsblokk som velges ut fra høyde på bjelkelag. Monter i murmørtelen. Monter isolering til bjelkelagskant innenfor Mur-/Tilpasningsblokk 190x90, ovenpå den underliggende blokkens isolering. Monter/støp mellombjelkelag.

Alternativ 2 – mellombjelkelag med Isolerblokk Exakt

Påfør Murmørtel Exakt på lettklinkerflaten langs veggens utside. Tilpass blokk av Isolerblokk Exakt, sag bort den indre lettklinkerdelen på alle blokkene og monter deretter de tilpassede blokkene i Murmørtel Exakt. Monter/støp mellombjelkelag.

8. Mura etasje to

Monter glidesjikt ifølge konstruktørens anvisning, f.eks. glidesjiktgummi.Påfør Murmørtel Exakt i to strenger og mur ifølge tidligere instruksjon.

Mur etasje to på samme måte som etasje en og følg armeringskanalen. Avslutt med U-blokk ifølge tidligere instruksjon. Ovenpå U-blokkene monteres glidesjikt ifølge konstruktørens anvisning.

Gavler og tak 1. Gavlspisser

Avhengig av hvilket tak du velger, kan du måtte mure opp gavlspisser på huset. Det gjør du ved å følge instruksjonene som tidligere med muring og armering og isolerbjelker over åpninger. For å få avsmalningen av veggen kapper du blokkene skjevt for å følge takets form.

2. Tak

Takstoler kan bygges på mange forskjellige måter, så kontakt en takstolleverandør og/eller en konstruktør for beste løsning. Hvis du vil innrede loftet, kan du også sette inn takvindu for lysinnslipp. Nedenfor finnes en type takstolløsning, men snakk alltid med konstruktør eller takstolleverandør for korrekt utførelse.

Pusse fasade 1. Velg alternativer

Du kan velge å dekorere utsiden av huset på forskjellige måter. Nedenfor finner du to varianter - alternativ 1 når du bruker Finja Pussnett av stål eller alternativ 2 når du bruker Finja Glassfibernett. Velg alternativer etter ønske. Mer informasjon om produktene, deres egenskaper og bruksområder finner du på finja.se.

I følgende instruksjoner er vinduer og dører / dører montert når alle smygerne er ferdige. Pusse kompletteres da med støpe kant med et utgående fall under vindusbeslaget. Ved montering av vinduer og dør innen påføring sv sluttpuss, skal vindusbeslagene føres med pusskant.

Alternativ 1 – Finja Murmørtel KC 50/50, Finja Pussnett 1. Grunning

Vegger grunnes med Finja Grunningsmørtel. Bland ifølge anvisninger på forpakningen. Tilsett alltid vann først. Bland bare den mengde mørtel du trenger for øyeblikket. Fukt veggflaten ved behov. Bruk slange med finspredermunnstykke.

Tynngrunn alle vegger samtidig med Grunningsmørtel. Dette er for å få god vedheft mellom puss og pussunderlag. Bruk traktsprøyte eller mureskje. Grunn også smygen på alle åpninger.

Børst den grunnede overflaten med en kalkbørste for å sikre at fuger og blokk dekkes. Flatens struktur skal fortsatt være grov. Gjør det samme på alle vegger og i alle åpninger. La grunningsmørtelen hvittørke før legging av nett.

2. Legging av nett

Legg nett på hele overflaten med pussnett. Brett over 200 mm ved ytterhjørnene. Fest med Universalfeste og varmeforsinket spiker. Nettene overlappes med minst 50 mm. Brett inn nettet i smygen slik at hele smygen dekkes. Nettet skal også dekke 150 mm av veggens innside. Gjør det samme rundt hele åpningen og ved øvrige åpninger.

Ved alle hjørnene rundt åpninger i vegg settes det inn ekstra forsterkningsnett i formatet 250 x 500 mm diagonalt. Hvis det er andre nett, monteres alltid disse diagonale nettene ytterst. Fortsett på samme måte rundt resten av huset.

3. Pussing

Velg mørtel etter pussmetode. Velg Grovpuss KC 50/50 hvis mørtelen skal pumpes med mørtelpumpe. Hvis du legger på for hånd, velges Puss & Murmørtel KC 50/50. Bland ifølge anvisninger på forpakningen. Tilsett alltid vann først. Bland bare den mengde mørtel du trenger for øyeblikket.

Påfør pussmørtelen når grunnmørtelen har hvittørket. Begynn med å montere et bord på ytterhjørnets motsatte kant. Påfør pussmørtel i loddrette strenger på veggen. Bruk mureskje. Monter en lekt egnet for formålet i murmørtelen. Bordet og lekten vil fungere som avtrekksbaner for å få pussen jevn. Bredde mellom lekt skal være lik med eller mindre enn den rettholten du bruker.

Slå på mørtelen på veggen mellom lekten med mureskje til overflaten mellom bord og lekt er dekket. Dra rettholten langs med avtrekksbanene, brett/lekt, nedenfra og opp med sagende bevegelser. Pussen skal være like tykk overalt, totalt 10–12 mm.

Påfør murmørtel til ytterligere en avtrekksbane av lekt. Slå på mørtelen på veggen og dra med rettholten mellom avtrekksbanene.

Fjern bordet i ytterhjørnet. Flytt lekten og fest med murmørtel for ny avtrekksbane. Fyll i med pussmørtel der lekten har sittet, og glatt ut med en firkantet mureskje.

Monter bord i smyger ved åpninger. De danner avtrekksbaner og gir jevne kanter og hjørner. Puss veggflaten rundt åpninger på samme måte som tidligere.

4. Pusse smyger

Monter bord som avtrekksbaner på veggen rundt smyger og andre åpninger. Påfør mørtelen med mureskje i smygen og jevn ut med en fir-
kantet mureskje. Puss øvrige vegger, åpninger og smygere på samme måte.

5. Forbered for maling

Når overflaten har tørket, men ikke er ferdigherdet, skal overflaten forberedes for maling. Riv hele overflaten med et rivbrett, eller lignende, i en sirkulær bevegelse. Ettervann overflaten ved behov. Dette er for å redusere risikoen for krympesprekker. Bruk slange med finspredermunnstykke.

Alternativ 2 – Finja Fiberpuss og glassfibernett 1. Grunning

Bland Fiberpuss ifølge anvisninger på forpakningen. Tilsett alltid vann først. Bland bare den mengde mørtel du trenger for øyeblikket.

2. Montere glassfibervinkler

Monter glassfibervinkel i alle ytterhjørner og rundt åpninger. Monter glassfibervinkelen i pussmørtel. Fest ved å arbeide inn nettet i pussmørtelen med et glattebrett eller et stålbrett. Gjør på samme måte ved øvrige hjørner og rundt åpninger langs veggen.

3. Pussing og legging av nett

Fukt veggflaten ved behov. Bruk slange med finspredermunnstykke. Påfør det første laget med Fiberpuss i 6–7 mm tykkelse. Bruk stålbrett eller sprøyt på med egnet mørtelpumpe.

Legg glassfibernett over hele overflaten. Fest ved å arbeide inn pussmørtelen med glattebrett eller stålbrett. Overlapp nettene med 100 mm. Ved alle hjørnene rundt åpninger i vegg settes det inn ekstra forsterkningsnett diagonalt i formatet 250 x 500 mm. Hvis det er flere nett, monteres alltid disse diagonale nettene ytterst. Andre lag med puss påføres innen ett døgn etter lag 1. Påfør mørtelen med stålbrett. Totalt pussesjikt, påslag 1 og 2, skal være minst 10 mm. Puss smygene. Påfør mørtelen med mureskje og jevn ut med firkantet mureskje.

Behandling av fasade 1. Forbered for maling

Når overflaten har tørket, men ikke er ferdigherdet, skal overflaten forberedes for maling. Gå over overflaten med en fuktig filtklut i en myk, sirkulær bevegelse. Puss øvrige vegger og åpninger på samme måte. Jevn ut ytterhjørner med firkantet mureskje.

Ettervann ved behov. Dette er for å redusere risikoen for krympesprekker. Bruk slange med finspredermunnstykke. La pussen tørke til den er «hvittørr».

2. Maling

Velg overflatepuss med hensyn til underlaget – overflatepuss, fasademaling eller edelpuss. Overflaten kan også males med fasademaling som enkelt rulles på den glatte pussen. Overflaten trenger da ikke å rives først.Velg den fargen som passer best for formålet.

Forbehandle overflaten ifølge anvisning i aktuelt produktblad. Bruk traktsprøyte eller lignende og påfør et jevnt lag i en bred bevegelse. To sjikt påføres med minst 12 timers mellomrom. Rådfør deg med en fagmann for beste resultat. Nå er utsidene på veggene klare.

Mura innervegger

Mura innerveggene med Murblokk Fordel ECO og en skift Mur-/Tilpasningsblokk 190x90 mm. Murblokk Fordel ECO er blokker med hulrom som gjør dem mer grepsvennlige og ergonomiske og samtidig letter fremtidige installasjoner. Murblokk Fordel ECO er brannsikker og klimasmart. Blokkene har lett vekt og er stabile. Mur-/Tilpasningsblokk er en lettklinkerblokk som kan brukes til å matche den endelige høyden med døråpninger.

Bland Murmørtel B M2,5 ifølge anvisninger på forpakningen. Tilsett alltid vann først. Bland bare den mengde mørtel du trenger for øyeblikket.

Under de indre vegger er ikke noe glidelag nødvendig. Legg mørtelen med murskje på grunnlaget der veggen skal stå. Fugetykkelsen skal være omtrent 10 mm, og det brukes ingen bruk i de vertikale stussfuge. Armer med ett fugearmering i hvert spor i den øvre delen av blokker. Monter i mørtel i henhold til armerings veiledning. Bøy fugearmeringen 90 grader til hjørnet. Overlapping av fugearmering skjer med 500 mm.

Fortsett deretter med å helle mørtelen i Mørtelkassen. Trekk mørtelkassen og legg mørtelen på toppen av blokkene og mur neste skift. Mura med mindst 3/4 forskjøvet skjøter. Følg den samme armeringsprosessen som i ytterveggene.

Forankre de indre vegger i ytterveggene ved å bore 6 mm forsterkningsbolter 90 mm i annenhver skift. Lengden på armeringsjernet er ca 300 mm. Mura skift 11 med Mur-/Tilpasningsblokk slik at innerveggene når samme høyde som ytterveggene. Fortsett murverk med Murblokk Fordel ECO opp til henholdsvis mellombjelkelag eller tak.

Pusse innvendigt 1. Velg alternativer

Her kan du også velge polering med Finja Pussnett og Finja Glassfibernett. Pussnettet er festet med nettfesten, noe som betyr at hele huset kan nettes før du begynner å pusse. Glassfibernettet er montert i fuktig mørtel, noe som betyr at du må mura og pusse en vegg om gangen. Mer informasjon om produktene, deres egenskaper og bruksområder finner du på finja.no.

Alternativ 1 – Finja Puss & Murmørtel KC 50/50 og Finja Pussnett 1. Legging av nett

Innerveggene på ytterveggene er nettet på samme måte som utsiden. Andre innvendige vegger trenger ikke å være nettet unntatt diagonalt rundt åpninger. Smygene var nettet ved utvendig pussing og nettet gikk inn 150 mm på veggens innside. Det bør legges nett innvendigt på alle veggpartier større enn 600 mm brede, for eksempel ovenfor åpninger eller mellom vinduer. Ovenfor åpning helnettes 500 mm utenfor aktuell veggdel. Fest nettet med Universalfeste og varmeforsinket spiker.

Det settes diagonale ekstra forsterkningsnett i formatet 250 x 500 mm ved alle hjørner rundt åpninger. Hvis det er flere nett, monteres alltid disse diagonale nettene ytterst. Gjør på samme måte ved døråpning.

Installer glassfibervinkler som før. For alle hjørner rundt åpninger i veggen settes ekstra pussnett i formatet 250 x 500 mm diagonalt. Hvis det er andre nett, er disse diagonale nett alltid montert til det ytterste. Fortsett på samme måte rundt resten av huset.

2. Pussing

Fukt overflaten etter behov og ytre forhold før pussing. Bruk slange med finspredermunnstykke.

Velg pussmørtel etter pussemetode. Velg Grovpuss KC 50/50 hvis mørtelen skal pumpes med mørtelpumpe. Velg ellers Puss & Murmørtel KC 50/50 for påføring for hånd. Bland murmørtelen ifølge anvisningene på forpakningen. Tilsett alltid vann først. Bland bare den mengde mørtel du trenger for øyeblikket.

Puss innerveggene på samme måte som ytterveggene med avtrekksbaner som flyttes etter hånd og puss som påføres og dras jevnt med rettholt. Begynn med den første avtrekksbanen i et innerhjørne. Pussen skal være like tykk overalt, totalt 10–12 mm.

Monter bord ved smygere og åpninger som tidligere, og puss på samme måte som på yttervegger. Fortsett å pusse veggen på samme måte. En vegg skal ferdigstilles før du begynner med neste vegg.

Før overflaten har tørket helt, skal den forberedes for maling. Puss overflaten med et pussebrett eller lignende, i en sirkelbevegelse, til overflaten er jevn. Fortsett å pusse én vegg om gangen på samme måte som tidligere til alle veggene på plan 1 og 2 er pusset. Bruk avtrekksbaner og puss overflaten slik at den blir jevn og glatt.

Alternativ 2 – Finja Puss & Murmørtel KC 50/50 og glassfibernett 1. Pussing lag 1

Fukt overflaten etter behov og ytre forhold før pussing. Bruk slange med finspredermunnstykke. Velg pussmørtel etter pussemetode. Velg Grovpuss KC 50/50 hvis mørtelen skal pumpes med mørtelpumpe. Velg ellers Puss & Murmørtel KC 50/50 for påføring for hånd. Bland murmørtelen ifølge anvisningene på forpakningen. Tilsett alltid vann først. Bland bare den mengde mørtel du trenger for øyeblikket. Påfør det første laget puss med en mureskje eller en eller annen form for pussebrett.

2. Legging av nett

Monter glassfibervinkel i smygere rundt vindus- og døråpninger. Arbeid inn nettet i den bløte pussmørtelen med glattebrett eller stålbrett.

Legg nett på alle veggpartier større enn 600 mm brede, for eksempel ovenfor åpninger eller mellom vinduer. Ovenfor åpning helnettes 500 mm utenfor aktuell veggdel. Arbeid inn nettet i pussmørtelen, bruk stålbrett.
Det settes diagonale ekstra forsterkningsnett i formatet 250 x 500 mm ved alle hjørner rundt åpninger. Hvis det er flere nett, monteres alltid disse diagonale nettene ytterst. Arbeid inn i den bløte pussmørtelen. Gjør på samme måte ved døråpning.

3. Pussing lag 2

Påfør pussmørtel i loddrette strenger på veggen. Bruk mureskje eller sprøyt på med egnet pussprøyte.

Monter lekt i de loddrette strengene med murmørtel ifølge tidligere instruksjoner. Slå på mørtelen mellom lekten og dra av med rettholt nedenfra og opp. Det er viktig at pussen blir like tykk overalt. Total pusstykkelse 10–12 mm. Fortsett å pusse resten av veggen på samme måte.

Monter bord som avtrekksbaner i smygere og åpninger og puss som tidligere. Gjør på samme måte ved alle vindusåpninger.

Før overflaten har tørket helt, skal den forberedes for maling. Puss overflaten med et pussebrett eller lignende, i en sirkelbevegelse, til overflaten er jevn. Fortsett å pusse én vegg om gangen på samme måte som tidligere til alle veggene på plan 1 og 2 er pusset. Bruk avtrekksbaner og puss overflaten slik at den blir jevn og glatt.

Puss smygene. Bruk firkantet mureskje for å påføre pussmørtel og for å få jevne hjørner og kanter. Ettervann veggene lett ved behov. Dette er for å unngå krympesprekker. Bruk slange med finspredermunnstykke.

Behandling av innvendige vegger

Du kan velge mellom flere forskjellige overflatebehandlinger. Finja anbefaler ulike sluttbehandlinger for forskjellige underlag: for eksempel: Edelpuss; stenkpuss, spritpuss og rivepuss, eller mal den pussede veggen.

Til slutt

Vinduer, dører, plater med mer monteres ifølge leverandørens anvisninger.

Nå er huset helt ferdig.

Hva inspirerer deg?

Sett ditt eget preg på drømmehuset gjennom en endret layout eller farge på huset.

Ta gjerne et bilde og send på e-post til Finja,
info@finja.no, for å få ditt prosjekt publisert i våre digitale kanaler.

Husk!

Følg alltid aktuelle byggeplassdokumenter. Supplerende informasjon finnes i trykt arbeidsanvisning, prosjekteringsanvisning og aktuelle produktblad. Se også animerte anvisninger for hvordan huset bygges på finja.no.