Bygg et isolert hundehus i betong

Gi din trofaste venn det aller fineste hundehuset. I et lite hus av holdbart og lettstelt materiale vil hunden trives i mange år fremover. Bygd i betong blir nemlig hundens krypinn et tett og tørt sted som dessuten holder en jevnere temperatur hele året.

DIY-beskrivelse
kr 6 402,00

Obs, vennligst noter at prisen er for Finjas produkter, og at en del av produktene som trengs til prosjektet må kjøpes fra byggevareforhandler.

Materialer - Produkter uten bilde i listen leveres ikke av Finja, og må kjøpes hos en byggevareforhandler.

Verktøy - (Verktøy uten bilde leveres ikke av Finja, og må kjøpes hos en byggevareforhandler.)

stk
stk

Følgende produkter er ikke inkludert i vårt sortiment og må kjøpes hos en byggevareforhandler.

Klargjør grunnen

Merk ut hundehusets plassering og legg til 150 mm rundt (ca 1700 x 2300 mm). Grav 150 mm dypt. Fyll opp med pukk til 100 mm under bakkenivå og jevn av overflaten.

Bygg ramme til en form med innermålet 1430 x 2020 mm av 100 mm høye strimler av forskalingsplate og monter i gropen. Kontroller med vater at formen ligger vannrett.

Dekk pukken inne i formen med 50 mm tykke isolasjonsplater. La det være ca 100 mm tomt mellom isolasjonsplatene og formsidene.

Plasser armeringsnett på isoleringsplatene 50 mm fra formsidene. Løft opp armeringsnettet med 20 mm høye distanser av for eksempel steiner eller plastkiler.

Bland Tørrbetong B30 iht. anvisningene på forpakningen. Fordel betongen jevnt i formen og støt forsiktig i den med en stav for å eliminere luftbobler. Dra av med en rettholt i en sagende bevegelse mot formens kant og jevn ut overflaten.

Dekk betongen med plastfolie i to døgn. Løft plastfolien og ettervann et par ganger underveis. Ta av formen og la betongen herde i enda to døgn.

Mur veggene

Tegn linjer på betongplaten der muren skal stå.

Bland Murmørtel M2,5 iht. anvisningene på forpakningen. Legg ut mørtelen med en murskje i to strenger og plasser ut det første skiftet. Fugens tykkelse skal være 10 mm, og det skal ikke legges mørtel i de vertikale fugene.

Mur opp neste skift med en halv blokks forskyvning. Fortsett på samme måte opp til fire skift. Mur en overligger i det fjerde skiftet over inngangen.

Armer det første og siste murblokkskiftet med to parallelle fugearmeringer. Klipp opp fugearmeringene og bøy dem i hjørnene.

Puss veggene

Bland Grunningsmørtel iht. anvisningene på forpakningen og slam et 1–3 mm tykt lag på inn- og utsiden med et stålsverd. Bruk en kalkkost for å gjøre overflaten litt ru. Monter Fasadenett med Nettfeste Universal og galvanisert spiker når grunningsmørtelen har tørket tilstrekkelig.

Bland Sementmørtel A iht. anvisningene på forpakningen, legg på et 10 mm tykt lag når grunningsmørtelen har hvittørket, noe som tar minst ett døgn, og puss flatene ved hjelp av stålsverd.

Bygg formen til taket

Bygg en form og støp to takseksjoner på 1090 x 1530 mm hver.

Lag en bunnplate som er 1200 x 1650 mm. Skru fast sviller 48 x 48 mm på formbunnplaten til en ramme med innermål 1090 x 1590 mm. Sag 95 mm brede formsider av forskalingsplate og lim dem med settlim mot innsiden av svillene.

Sag en 40 mm bred remse av forskalingsplate og still den i den ene kortenden av formen, og en som er 20 mm bred for å bruke som støtte i midten. Sag en forskalingsplate som passer nøyaktig i formen og legg den i. Platen vil bøye seg, og takseksjonen blir dermed 80 mm tykk i den ene enden og 40 mm i den andre.

Takseksjonen skal armeres for å stabiliseres og redusere risikoen for sprekkdannelse. Legg noen kjepper over formen og heng opp armeringsnettene med ståltråd i dem. Armeringsnettet skal havne mitt i betongplaten.

Klargjør formen for støping

Løft ut armeringsnettet og rengjør formen. Tørk rent, og la tørke selv. Tett alle skjøter på formens innside med våtromssilikon for å unngå lekkasje av betong. Stryk på et tynt lag olje i hele formen og tørk rent slik at ingen olje flyter ut.

Sett tilbake armeringen og finjuster plasseringen. Bruk et vater og kontroller at formen ligger rett.

Støp taket

Bland Tørrbetong B30 iht. anvisningene på forpakningen og fordel betongen jevnt i formen. Fyll først opp halvveis og støt flere ganger med en murskje på formens sider for å eliminere eventuelle luftbobler. Fyll resten av formen og støt igjen. Bank også med en hammer rundt formen. Nøyaktighet i denne fasen belønnes med et jevnt og fint sluttresultat, men vær nøye med ikke å støte borti eller flytte armeringsnettet i formen.

Glatt til overflaten ved hjelp av en sparkelspade. Dekk hele formen med plast og la hvile et døgn. Løft deretter plasten og vann rikelig. Legg tilbake plasten og gjenta samme behandling i ytterligere tre døgn.

Ta av formen

Demonter formen forsiktig etter fire døgn når betongen har herdet ordentlig. Monter formen igjen, armer og støp neste takseksjon på samme måte.

Legg et 10 mm tykt lag Murmørtel M2,5 på murkronene og sett takseksjonene på plass. Tett mellom de to takseksjonene med Våtromssilikon.

Hva inspirerer deg?

Tilpass hundehuset til omgivelsene og mal den i samme fargen som ditt eget hus. Skap en hyggelig hundegård med vekselvis steiner og gress og skyggende vekster rundt omkring.


Ta gjerne et bilde og send til Finja på e-post info@finja.no, for å få verket publisert på hjemmesiden.

Tips!

Det må være minst 5 °C hele døgnet og ytterligere noen dager ved mure- og pussearbeid for at materialene skal fungere på riktig måte.