Bygg en TV-benk med betongplate

TV-en har ofte en sentral plass i hjemmet, og man tilbringer utallige timer foran skjermen, som med fordel kan settes på en egendesignet TV-benk. Møbelet har god størrelse og er enkelt bygd opp av lave kjøkkenoverskap kronet med en vakker betongplate. Bygger du den selv, får du et personlig og praktisk resultat da du kan støpe hull til kronelys eller telys i benkeplaten.

DIY-beskrivelse
kr 3 845,00

Obs, vennligst noter at prisen er for Finjas produkter, og at en del av produktene som trengs til prosjektet må kjøpes fra byggevareforhandler.

Materialer - Produkter uten bilde i listen leveres ikke av Finja, og må kjøpes hos en byggevareforhandler.

Verktøy - (Verktøy uten bilde leveres ikke av Finja, og må kjøpes hos en byggevareforhandler.)

Følgende produkter er ikke inkludert i vårt sortiment og må kjøpes hos en byggevareforhandler.

Lag formen

Skru fast lekter 48 x 48 mm i bunnplaten 15 mm utenfor målene for benkeplaten. Lim fast formsidene med settlim mot lektene, og tett med silikon mot bunnplaten på innsiden av formen.

Fest rundstockene med våtromssilikon på formbunnen hvor du vil ha lys.

Armér og forbered formen

Kapp armeringsjern og fugearmering iht. skissen, og fest dem med jernbindetråd. Påfør et tynt lag matolje i hele formen, og tørk av. Stryk inn rundstokkene med matolje til de er helt mettet. Det skal ikke forekomme flytende olje. Legg lister over formen, og heng opp armeringen midt i benkeplaten og minst 20 mm fra sidene. Kontroller med vater at formen ligger rett.

Støp platen

Bland Bemix Standard iht. anvisningene på forpakningen, og fordel betongen jevnt i formen. Fyll den halvveis, og bank godt i kantene for å fjerne eventuelle luftlommer. Fyll resten av formen, og fortsett å banke. Om du er grundig i denne fasen, vil du få et godt sluttresultat, men pass på så du ikke slår til eller flytter armeringen i formen. Sørg for at armeringen er helt dekket av betong, og gjør overflaten slett med en sparkelspade. Dekk formen med plast, og la støpen hvile i et døgn. Løft deretter på plasten, og vann rikelig. Legg på plasten igjen, og gjenta prosedyren tre ganger.

Ta av formen

Demonter formen forsiktig etter fire døgn når betongen har herdet ordentlig.

Støp flere benkeplater

Hvis du vil ha en veldig lang TV-benk, skal platen støpes i seksjoner. Rengjør formen riktig og sett den sammen igjen. Gjenta behandlingen med olje og silikon og støp neste plate.

Montere TV-benken

Skapene vil bli utsatt for stor vekt og må derfor både utstyres med ben og festes til veggen. Legg på benkeplatene.

Etterbehandle

For å beskytte betongen og gi den glød, må den slipes og overflatebehandles. Dette kan du gjøre på flere måter, alt etter hvilket sluttresultat du ønsker med tanke på egenskaper og utseende.

Slipe

For å få en jevn og blank overflate må du slipe betongen. Gjør overflaten våt, og slip med små sirkelformede bevegelser. Bruk slipepapir 80, og slip til ønsket utseende. Poler deretter med slipepapir 240. Avslutt med å spyle rent vann på betongen, og la den selvtørke i et døgn.

Hvis du ønsker å unngå betongens helgrå overflate, er dette fullt mulig. Ved å slipe ca. 0,5–1 mm får du frem steinen i betongen. Overflater som lages på denne måten, kalles terazzo. Den er vakker, men mer tidkrevende å få til.

Overflatebehandle med såpe

Den enkleste overflatebehandlingen gjøres med ren såpe. Overflaten blir matt, og betongen beholder fargen. En del av såpens olje blir igjen i overflaten og danner et transparent og beskyttende belegg. Egnet såpe får du i de fleste malingsbutikker. Produktet må ikke inneholde andre rengjørende stoffer enn såpe. Innholdet av tensider bør være lavere enn 5 %. Egnet steinsåpe er Steinfix 50 eller Steinfix 60.

Spe ut såpen med vann iht. produsentens anvisninger. Dekk hele overflaten med såpeblandingen, og jobb den inn med en lofri klut til den er absorbert av betongen. Vent i noen minutter, og gjenta behandlingen to til tre ganger til overflaten ikke absorberer mer. Tørk av og poler med en lofri klut. Overflaten kan bli hvitskjoldete av såpe, men det rettes enkelt opp med videre polering. Vedlikehold og rengjør overflaten med samme type såpe ved behov.

Overflatebehandle med voks

En vokset overflate gir en noe sterkere beskyttelse enn en såpet overflate, og dermed redusert risiko for flekker. Mange vokstyper har en gulnende effekt på betongen. Egnet voks får du i de fleste malingsbutikker. Voksen må ikke inneholde silikon.

Stryk på et tynt lag med voks med en klut, og la den stivne i ca. 30 minutter. Poler overflaten med en klut, eller bruk polermaskin. Gjenta eventuelt behandlingen.

Voks overflaten regelmessig, men ikke oftere enn at voksen rekker å stivne ordentlig mellom omgangene. Følg produsentens anbefalinger.

Overflatebehandle med olje

Olje er lett å arbeide med og gir en like god beskyttelse som voks. Det finnes en rekke oljer, deriblant klinkerolje, som passer til overflatebehandling av betong. Hvilken du skal velge, avhenger av ønsket utseende, men sørg for at den er tilpasset for impregnering av møbler, er luktfri og ikke inneholder løsemidler.

Stryk et tynt lag med olje over hele overflaten, og la betongen absorbere den i fem minutter. Tørk rent og tørt med en lofri klut. Gjenta behandlingen til overflaten ikke absorberer mer.

Reparere

Riper, sprekker og mindre luftbobler i betongen kan repareres. Begynn med å slipe skaden med sandpapir. Sil deretter, for å fjerne grovere partikler, den samme typen betong som platen er støpt av, i en tesil. Bland til slutt med vann til en løsere konsistens. Sparkle deretter igjen skadene, og tørk av med en fuktig svamp. La betongen tørke, og overflatebehandle på nytt.

Råd og tips om stell og vedlikehold

Vedlikehold overflaten regelmessig. Hold benkeplaten ren og tørr, og fjern flekker med en gang.

Rengjør med vann og et nøytralt rengjøringsmiddel, f.eks. natursåpe. Unngå stålull og sterke væsker. Betong er et svært sterkt materiale, men er følsomt for mat og drikke med høyt syreinnhold, f.eks. sitron, lime og vin. Slike flekker fjernes ved hjelp av sandpapir og ny overflatebehandling.

Hva inspirerer deg?

Når du bygger selv, betyr det at du helt fritt kan velge lengde, bredde og høyde på TV-benken. Sett farge på dørene, og prøv deg frem til du finner håndtak du er fornøyd med.

Fest halve vinkorker i formen for å støpe hull til kronelys i benkeplaten.

Ta gjerne et bilde og send det til Finja, info@finja.no, for å få verket ditt publisert på hjemmesiden.

Husk…

Tilpass betongplatenes lengde til skapene, men støp ikke lengre plater enn 2,5 meter. Dette for å unngå spenninger og sprekkdannelser.

Tips!

For å få en pen og slitesterk overflate på benkeplaten, kan du velge mellom en rekke ulike overflatebehandlinger. Støp gjerne noen små betongplater som du kan eksperimentere med til du finner overflatebehandlingen som passer best.

Tips!

Gi betongen en mørk farge. Tilsett 0,8 kg jernoksidpigment til en sekk Bemix Standard.