Bygg din egen bar med blokk

Til spesielle anledninger blir en innbydende bar et sosialt midtpunkt å samles rundt. La den være et naturlig sted for nære og kjære å treffes og omgås ved i hjemmet ditt. Den gedigne baren tåler både festlig mingling og koselig hjemmebakst. Med denne inspirerte beskrivelsen murer du en bar som enkelt kan tilpasses etter dine egne ønsker.

DIY-beskrivelse
kr 8 239,00

Obs, vennligst noter at prisen er for Finjas produkter, og at en del av produktene som trengs til prosjektet må kjøpes fra byggevareforhandler.

Materialer - Produkter uten bilde i listen leveres ikke av Finja, og må kjøpes hos en byggevareforhandler.

Verktøy - (Verktøy uten bilde leveres ikke av Finja, og må kjøpes hos en byggevareforhandler.)

Følgende produkter er ikke inkludert i vårt sortiment og må kjøpes hos en byggevareforhandler.

Klargjør grunnen

Marker hvor baren skal stå ved å legge et glidesjikt av tjærepapp på gulvet i samme form og størrelse som den tenkte barens mur.

Mur veggene

Bland Mur- & Pussmørtel KC 35/65 ifølge anvisningene på forpakningen. Sag hjørneblokken med 22,5° vinkel. Mur opp et første skift Murblokk Fordel ECO ifølge skissen. Fugens tykkelse skal være ca. 10 mm, og det skal ikke legges mørtel i de vertikale fugene.

Armer det første skiftet murblokk med 2 stykker fugearmering. Legg fugearmeringene parallelt og bøy dem i hjørnene ved å klippe den ene tråden i hver fugearmering og bøye den andre. Plasser fugearmering i første, tredje og siste skift.

Mur opp neste skift i forband med en forskjøvet murblokk ifølge skissen. Fortsett å mure opp veggene så de blir 5 skift høye.

Andre, fjerde og siste skift skal forankres i veggen med armeringsjern. Marker og bor hull for armeringsjernene i veggen og i de ytterste blokkene. Trykk litt murmørtel i hullene og monter blokkene.

Tenk hele tiden på å fjerne mørtelsøl før det herder.

Puss veggen

Veggen skal pusses for å gi en holdbar og glatt overflate.

Bland Mur- & Pussmørtel KC 35/65 ifølge anvisningene på forpakningen. Puss etter baner av lekt som loddes inn, se skissen. Bruk trelister som gir et 10 mm tykt pusslag. Dra av med rettholten nedenfra og oppover i en sagende bevegelse. Ta forsiktig bort pusslistene når veggen er jevn, og fyll ut med pussmørtel der listene har sittet.

Glattpuss muren med pussebrett i store, brede bevegelser. Ettervann noen dager for økt fasthet.

La pussen tørke i 2–3 dager.

Bygg former til de fire benkeplatene

Sag til bunnplater av vannfast finér 15 mm. Målene skal være minst 120 mm større enn de ferdige benkeplatene. Finéren skal være jevn og uten skader. Skru fast sviller i bunnplaten, 15 mm utenfor de blivende benkeplatenes form. Lag 50 mm høye formsider av finér. Lim fast formsidene med PL 400 mot svillene, og tett mot bunnplaten med silikon. Vinkelen på benkeplatene skal være 22,5° der de møtes.

Armer og klargjør formen

Klipp til fugearmering ifølge skissen og fest dem sammen med ­surretråd. Rengjør formen og stryk et tynt lag matolje i den. Tørk av og sørg for at ingen væskeolje er til stede. Kontroller med et vater at formen ligger rett.

Støp benkeplatene

Bland Bemix Standard ifølge anvisningen på forpakningen og fordel betongen jevnt i formen. Fyll halvveis og støt hardt mot formkanten slik at eventuelle luftbobler kommer opp til overflaten. Fyll resten av formen og fortsett å banke på formen.

Trykk forsiktig ned fugearmeringen i mørtelen og påse at den dekkes av betong. Glatt til overflaten så den blir jevn. Dekk formen med plast og la hvile et døgn. Løft deretter plasten og vann rikelig. Legg tilbake plasten og gjenta ytterligere tre døgn.

Ta av formen og monter

Demonter formen forsiktig etter fire døgn når betongen har herdet ordentlig. Skru fast vinkelbeslag lengst oppe på murens innside ifølge skissen. Skru også fast vinkelbeslaget i veggen på begge sider av muren. Legg lim PL 400 på hele murens overside og på vinkelbeslaget. Legg deretter benkeplatene forsiktig på plass.

Baren kan pusses etter eget ønske og smak, velg farge og struktur som du liker, og som passer i ditt hjem. Også benkeplaten kan overflatebehandles på forskjellige måter. Les mer om dette på Finjas hjemmeside.

Ta gjerne et bilde og send til Finja på e-post info@finja.no, for å få verket publisert på hjemmesiden.

Tips!

Den ferdige baren veier mye. Hvis du har en støpt plate å bygge på, er det bare å sette i gang, men hvis du vil plassere baren i overetasjen på et trebjelkelag, bør du kontakte en bygningsingeniør for vurdering.

Tips!

Tenk på vann- og strøminstallasjoner. Både vannrør og rør til strøm dras gjennom hulrommet i Murblokk Fordel. Installasjonene skal være klare før pussingen.

Tips!

For en virkelig jevn og glatt vegg kan du avslutningsvis bruke et fuktet filtunderlag.

Tips!

Målene gjelder formens innside. Du finner en mer utførlig beskrivelse av hvordan du støper en benkeplate i betong på Finjas hjemmeside.

Tips!

For å beskytte betongen og gi den mykhet og skinn skal den slipes og overflatebehandles. På Finjas hjemmeside finnes flere tips for forskjellige overflatebehandlinger, se den inspirerte beskrivelsen for Stilren benkeplate i betong.