Plastsekk – et bedre miljøvalg

 • I 2015 gjorde vi store investeringer for å kunne levere vårt mest populære tørrmørtel i slitesterke, fuktsikre og 100 prosent gjenvinnbare plastsekker. Satsningen ble gjort for å tilby brukeren et mer bærekraftig alternativ til den tradisjonelle sekken av blandet materiale.

  Plastsekken har blitt en suksess på markedet, og i begynnelsen av 2019 valgte vi derfor å gjøre ytterligere investeringer i vår maskinpark for å kunne levere vår populære EPS-betong i plastsekk.

  Tradisjonelt pakkes tørrmørtel i en sekk der plast og papir blandes i forskjellige lag. En slik sekk har flere fordeler, men i et livsløpsperspektiv har den vist seg å ha en stor ulempe: Blandingssekken kan ikke gjenvinnes, bare forbrennes.

 • Toppbild plastsäckar.jpg

 • Våre plastsekker består av 100 prosent gjenvinnbar polyeten, noe som gjør at sekken klatrer ytterligere et trinn i avfallspyramiden. Det samlede karbondioksidutslippet for en plastsekk er omtrent halvparten sammenlignet med en tradisjonell blandingssekk*

  I tillegg til de direkte positive egenskapene plastsekken bidrar med, både ved produksjon og gjenvinning sammenlignet med tradisjonelle sekker, er det flere gevinster i et bruker- og miljøperspektiv.

 • Avfallstrappan_finja_norsk.jpg

 • Plastsekken er slitesterk, noe som forenkler håndtering og transport. Den tåler fukt, noe som reduserer mengden produkt som på grunn av for eksempel regn tvinges til å kasseres. Det gjør også ting enklere på byggeplassen, på fabrikkene våre, under transport og hos forhandleren, siden sekkene ikke trenger å dekkes til. Holdbarheten forlenges, i mange tilfeller helt opp til 24 måneder sammenlignet med 12 tidligere. Også dette reduserer mengden produkt som må kastes.

  Disse faktorene sammen reduserer både mengden produkt som må produseres for å dekke opp for bortfallet og dessuten antallet kjørte mil siden transportene som følge av dette blir færre.

  Kort sagt er plastsekkene våre et naturlig trinn på reisen og i arbeidet for å skape et grønnere sluttprodukt og en mer bærekraftig byggeprosess.

  *Study Lafarae – extract from ecological efficiency analyses of BASF SE; Plastic packaging compared with paper bags construction industry

 • Tørrmørtel i plastsekk

  Björn Christiernsson er en av dem som liker våre sekker. Hør ham fortelle mer om dem her: