Vellykket renovering av 1800-talls kirke

Publisert 11.12.2015

Finjas hydrauliske kalkmørtel har blitt brukt ved renoveringen av tårnet som tilhører Gilberga kirke i Säffle kommune. Resultatet ble meget vellykket, og både entreprenør og oppdragsgiver var fornøyde. Antikvaren Maud Forsberg har til og med sagt at kombinasjonen av Finjas produkter og «kulturfarge» fra Målarkalk har gitt kirketårnet nøyaktig den fargen man ønsket.

Tårnet ble oppført allerede i 1837 og de nyeste opprustningene skjedde i 1992 og 2001, men da pussen delvis begynte å slippe var det på tide med en ny renovering i år. Valget falt på produkter fra Finja.

Grundig pussarbeid

Arbeidet med å reparere skadene i pussen på kirketårnet ble utført av Ottosson Mur & Puts. De begynte med å grunne med Finja Hydraulisk Kalkgrunning. Deretter vannet de restaureringene for å unngå tørrsprekker. I neste steg benyttet de Finja Hydraulisk Kalkmørtel 0-3 mm for å reparere skadene i flere omganger. Det var nødvendig med 3-5 lag mørtel, avhengig av skadenes dybde, og ved flere tilfeller ble det vannet mellom rundene.

I forbindlese med det siste laget tilpasset de bruken av mørtel etter tårnets overflate, ettersom denne delvis hadde ulik struktur, og her kom vår fineste kalkmørtel, 0-1 mm, vel med.  

Gillberga kyrka