Reisning av Finjas vindkraftverk

Publisert 06.10.2015

Etter å ha kjøpt to vindkraftverk ble det forrige høst klart at Finja blir selvforsynt med grønn energi. På Rödstadhöjden utenfor Sollefteå pågår nå reisning av begge kraftverkene, og snart kommer energien til å flyte. Når de 94 meter høye tårnene, de 124 tonn tunge maskinhusene og rotorbladene med diameter på 112 meter er på plass skal vindkraftverkene påkobles el-nettet og Finja begynne å bidra til Sveriges mål om å øke produksjonen av fornybar energi.

Totalt består vindparken på Rödstadhöjden av seks vindkraftverk som til sammen kommer til å produsere 57 GWh, hvilket tilsvarer elektrisitetsforbruket til drøyt 11 000 husholdninger per år. Det er ingen tilfeldighet at vindparken ligger nettopp på Rödstadhöjden, for Sollefteå er en kommune med gode forutsetninger for vindkraft og som vet å prioritere grønn energi. Dette engasjementet deles av Finja, som kommer til å tilføre el-nettet dobbelt så mye energi som konsernet selv trenger.

Vil ta ansvar

Som svensk familiebedrift er det naturlig for Finja å være engasjert i fornybar energi. Å satse på miljøet og fremtiden er selvsagt for firmaet, hvis miljøbevissthet gjennomsyrer hele firmaet og dets arbeide med alt fra utvikling, fremstilling og produksjon til transport, lokaler og utrustning.

– Jeg har vært vitne til reisningen av både betong- og murverk, men dette er første gangen jeg har vært med på reisningen av bæreverket til et vindkraftverk. Å være på plass og ta del på nært hold var både spennende og inspirerende, sier Gull-Britt Jonasson, administrerende direktør i Finja.

Alt å vinne

Fordelene med vindkraft er enorme da den er både fornybar og miljøvennlig. Når investeringen først er gjort er vinden en rå og uuttømmelig energikilde. Økt bruk av vindkraft fører til minsket drivhuseffekt, færre avfallsprodukter og ved avvikling kan jorda tilbakestilles og materialet gjenbrukes.

Gjennom sin satsning ønsker Finja å inspirere både andre bedrifter i bransjen og næringslivet i sin helhet til å ta sin del av ansvaret i miljøspørsmål og de forandringer vi sammen står ovenfor.

Vindkraftverk 6
Vindkraftverk 5
Vindkraftverk 4
Vindkraftverk 3
Vindkraftverk 2
Vindkraftverk 1