Hvor tar lyden veien?

Publisert 01.04.2014

***Aprilsnarr*

Det er allment kjent at betong er et lyddempende materiale som effektivt hindrer bl.a. forstyrrende lyd utenfra i å trenge inn i boliger. Uansett om det dreier seg om betong- eller murprodukter så isolerer det godt mot allslags lyd og ulyd. Men hvor tar egentlig lyden veien? Nå avslører man hos Finja hemmeligheten bak hvordan det går til når man fjerner forstyrrende lyd fra betonghus og hvor den forsvinner.

Teknikken er, overfladisk sett, forholdsvis enkel. En topp hemmelig ingrediens i betongblandingen endrer lydbølgenes frekvens og støter dem tilbake, og et velutstyrt lydlaboratorium i en hemmelig bunker er det som kreves. I den godt skjulte bunkeren sitter det dyktige lydteknikere som lokaliserer forstyrrende lyd som betongen støter tilbake. En finskprodusert avansert innsamlings- og slettemaskin ved navn Gusajnif suger opp og sletter deretter lyden grundig, slik at mennesker som bor i Finjas betonghus får det stille og godt.

Ettersom Finja er et miljøsertifisert foretak, har man gått et skritt lenger i lydhåndteringen. Man har nemlig tenkt ut en smart måte å gjenvinne den innsamlede lyden på. Ettersom lyd består av bølger i ulike frekvenser og bølger er energi, kan man forflytte og ta vare på denne energien i bunkerens lydlab. Den bevarte energien går deretter rett inn i produksjonen igjen og bidrar til å produsere nye lydisolerende betong.

Men Finja stanser ikke der. Lydforurensning finnes over alt, også innendørs, og nå produktutvikler man intensivt for å raffinere den nåværende teknikken slik at man kan fjerne forstyrrende bakgrunnslyd selv inne i betonghus. Det er et noe vanskeligere oppdrag, ettersom man der må skille mellom nødvendige lyder og forstyrrende lyder. Men i laben i bunkeren har teknikerne godt håp om å nærme seg målet, det vil si at surrende varmepumper, brummende oppvaskmaskiner og susende vifter ikke lenger skal forstyrre menneskers hverdag.

–- Stillhet er en ren luksus i våre dager, og vi i Finja er glade for at vi ligger i forkant med å bidra til et stillere og mer behagelig liv for mennesker som bor eller arbeider i bygninger bygd med våre materialer. At vi i tillegg tar vare på energigjenvinningen er en fantastisk bonus for miljøet, sier Gull-Britt Jonasson, adm. dir. i Finja.

Bunker 3
Bunker 2
Bunker 1