Dyrke betong – Finjas neste grønne skritt

Publisert 01.04.2018

*** Obs! Aprilsnarr ***

At vi lever i et samfunn der miljøspørsmålet hele tiden er aktuelt, er det ingen tvil om. Begrep som gjenvinning, selvforsyning og holdbarhet har blitt en naturlig del av hverdagen for oss. I 2015 satset vi på vindkraft og har siden da vært helt selvforsynt med fornybar energi.

Men som vanlig ville vi mer, komme videre og utforske upløyd mark. Få materialer er så naturlige som betong, og tanken på i tillegg å kunne dyrke den selv vokste seg stadig sterkere. Vi bestemte oss for å ta tak i saken og tørre å prøve. Laboratoriet vårt ble bygd ut og utstyrt med en egen dyrkingsavdeling der prosjektet vokste i takt med de fremskritt som ble gjort. Litt etter litt ble også fabrikkområdet vårt bygd ut, og vi har begynt å involvere lokale bønder som alle har stilt seg positive, om enn overrasket, til å benytte åkrene på denne måten.

Tørrmørtel og blokk først ut
For å sikre kvaliteten og undersøke etterspørselen har vi begynt i liten skala med vår mest populære tørrmørtel, for eksempel Tørrbetong B30, Grovbetong og Murmørtel M2,5, fulgt av Murblokk Fordel. For å så tørrmørtel plasserer vi en liten mengde mørtel av ønsket sort i jorden, likt innholdet i en vanlig frøpose. For å forenkle valget følger de små betongposene samme fargekoder som de ordinære sekkene, det vil si gul står for mure, oransje for pusse, blå for støpe og lyseblå for reparere.

Fremgangsmåten når det gjelder blokk, er ganske lik nå som også lecakuler finnes i dyrkingspose. Vekstprosessene er delvis forskjellige, men å satse på næringsrik jord er en forutsetning for å skape gunstige forhold for betongen, uansett sluttprodukt.

Utover ren mark fungerer det utmerket å dyrke materialet i mindre volum i blomsterbedet eller kjøkkenhagen. Så lenge det er tilstrekkelig store kar, er det også praktisk å dyrke frem for eksempel finbetong for bruk til hjemmekoselige formål, på mer begrensede steder som en balkong eller dyrkekasse.

Naturlig produkt på naturlig vei
Den nye fremstillingsmåten er et svært takknemlig supplement til vår tradisjonelle frabrikkproduksjon og gir oss mulighet til å produsere enda mer betong og sikre at lagrene våre aldri står tomme.

– Å ha kommet så langt med dyrking av betong at vi kan dele denne fantastiske, på grensen til uvirkelige, fremstillingsmåten er selvsagt enormt morsomt. Det er et revolusjonerende skritt og gjør produktene enda mer tilgjengelige, sier Veronica Jensen hos Finja.

For å ta dyrkingsarbeidet videre hos Finja søker vi nå en dyrkingsansvarlig med fokus på målbestilte betongelementer og prefabrikert økodyrking i samråd med kontraherte bønder. I tilknytning til fabrikkene våre finnes nemlig mark som ikke egner seg for boligbygging, men der betongen nå kan komme til sin fulle rett likevel.

På vår Youtube-kanal finnes en kort introduksjonsfilm, og bestilling av frøposer skjer via info@finja.no.

Tips til nydyrkeren

  • Start i liten skala
  • Les deg opp på jordforholdene
  • Sats på en enkel betongsort
  • Tør å teste og gjøre om
  • Snakk med noen som har prøvd

Tidligere aprilsnarr

Finja har løst boligmangelen

Finja introduserer Betongcoin – den nye hardvalutaen

Finja investerer i droner og ansetter piloter

Hvor tar lyden veien

Dyrke 2
Dyrke 3
Dyrke 1