Bjørn bygger bo – Murt hagemur

Publisert 24.09.2018

Björn Christiernsson inviterer nok en gang til å følge ett av hans mange byggeprosjekter. Denne gangen lages en støttemur med det formål å skape en naturlig forbindelse, i form av en grønn rabatt, mellom villa og småhus. Både muring, støping og pussing av muren er inkludert i filmen som nå er tilgjengelig på Youtube, og når det gjelder planting og vedlikeholdsråd, har han fått hjelp av den kjente hageeksperten Bosse Rappne.

– Valgmulighetene er store når det gjelder å bygge mur. Dels finnes det forskjellige varianter å velge blant, dels forskjellige teknikker å benytte seg av. I dette tilfellet satset jeg på å få til en sterk og stabil støttemur, men holdt den relativt lav, noe som innebar at det ikke trengtes byggetillatelse, sier Björn Christiernsson.

Muren, som gir en fin innramming og karakter til tomten, består for det meste av Murblokk Fordel, hvis grepvennlige hulrom fylles med betong for et vellykket og langvarig resultat. Selve støpingen utføres med grovbetong, og muren armeres med varmforsinket bistål. Siden innsiden vender mot et fjell og dessuten dekkes med jord, holder det å slamme denne mens utsiden grunnes og til slutt armeres og pusses.

– En ekte mur som likevel er livfull takket være måten den er murt på. Muren blir et utmerket eksempel på hvor godt betong både kan bryte av og forene, sier Veronica Jensen i Finja.

Mur 1
Mur 2
Mur 3